ugroženi djelatnici

[FOTO] U pucnjavi na Markovu trgu više metaka proletjelo je u zgradu Vlade, pukom srećom nitko nije bio ozlijeđen. Pogledajte fotografije

13.10.2020 u 16:17

Bionic
Reading

U pucnjavi na Markovu trgu u ponedjeljak, u kojoj je teško ranjen policajac na ulazu u zgradu Vlade, i sami Banski dvori propucani su s više metaka, a čistom srećom nitko unutra nije stradao

Iz još uvijek nepoznatih razloga 22-godišnji Danijel Bezuk u ponedjeljak nešto poslije 8 sati ispalio je nekoliko rafala iz kalašnjikova prema policajcima koji osiguravaju zgradu Vlade na zagrebačkom Markovu trgu, teško ranivši policajca Oskara Fiurija (31) s četiri metka, a više je metaka proletjelo i kroz samu zgradu ugrožavajući osobe u njoj. Jedan od napadnutih policajaca uzvratio je paljbu, a napadač je pobjegao te počinio samoubojstvo i oko pola sata kasnije njegovo tijelo pronađeno je u nedalekoj ulici Jabukovac.

Tragom informacije da je nekoliko metaka proletjelo kroz neke od Vladinih ureda, koju je tportal neslužbeno dobio, u Vladi smo upitali o razini oštećenja i ugroženosti djelatnika u pucnjavi. Iz Vlade su nam potvrdili kako je nekoliko metaka proletjelo kroz stakla i zabilo se u zidove dviju prostorija Ureda za zakonodavstvo Vlade. U tim prostorijama, inače, radi pet djelatnica koje su se u trenutku pucnjave nalazile u susjednim prostorijama, poručili su iz Vlade. Iz Vlade su nam ustupili i fotografije na kojima se jasno vide rupe od metaka u prozorima i zidovima.

Propucana zgrada Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Osim tih fotografija, čitatelj tportala poslao nam je još jednu koja dodatno pokazuje koliko su životi djelatnika Vlade bili ugroženi. Riječ je o fotografiji rupe od metka koji je prošao kroz vrata Ureda za zakonodavstvo Vlade RH u visini ljudskog tijela te se zabio u zid u hodniku. Tim hodnikom, inače, djelatnici Vlade redovito prolaze i pravo je čudo da nitko tada nije hodao tim putem jer bi sigurno stradao.

Podsjetimo, prema policijskom priopćenju, u ponedjeljak nešto poslije 8 sati 22-godišnji hrvatski državljanin došao je na Trg svetog Marka te iz automatskog oružja ispalio više hitaca u smjeru trojice policijskih službenika koji su se u tom trenutku nalazili tamo, odnosno obavljali poslove osiguranja štićenih objekata, pri čemu je teško ranio 31-godišnjeg policijskog službenika. Dio hitaca ispalio je i u smjeru objekata na toj adresi, zbog čega su nastala oštećenja fasada, dok ozlijeđenih osoba koje su se u tom trenutku nalazile u objektima nije bilo.

  • +2
Propucana stakla i zgrada Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Potom je jedan od policijskih službenika iz službenog vatrenog oružja prema počinitelju ispalio nekoliko hitaca, nakon čega se 22-godišnji počinitelj dao u bijeg, odnoseći sa sobom vatreno oružje koje je uporabio. Odmah nakon saznanja o pokušaju teškog ubojstva policijskih službenika i bijega u tom trenutku nepoznatog počinitelja, s događajem je upoznat cjelokupni operativni sastav policije te je svim raspoloživim policijskim snagama krenulo intenzivno traganje za njim, dok je liječnička pomoć ozlijeđenom 31-godišnjem policijskom službeniku pružena u KBC-u Sestre milosrdnice, u kojem je utvrđeno da je teško ozlijeđen zbog prostrijelnih i strijelnih rana', izvijestili su iz policije.

'Pola sata nakon tog događaja, tijekom intenzivnog traganja za počiniteljem, policija je zaprimila dojavu o muškoj osobi koja je najvjerojatnije počinila samoubojstvo vatrenim oružjem, a koja leži na tlu u Ulici Jabukovac na Tuškancu. Dolaskom na mjesto pronalaska tijela utvrđeno je u prvom koraku da se radi o mlađem muškarcu, 22-godišnjem hrvatskom državljaninu te da bi prema osobnom opisu i ostalim utvrđenim okolnostima i prikupljenim sumnjama ta osoba mogla biti počinitelj kaznenog djela na Trgu svetog Marka', navode iz PU zagrebačke.