REPORTAŽA S MARKOVA TRGA

[VIDEO/FOTO] Prošetali smo se 'mjestom zločina': 'Najbolje da se Vlada i Sabor maknu odavde, korona, potres i sad ovo. Sve je to novo nenormalno'

13.10.2020 u 15:20

Bionic
Reading

Dan nakon što je Danijel Bezuk (22), iz zasad nejasnih motiva, u Zagrebu iz kalašnjikova teško ranio policajca Oskara Fiurija (31), dežurnog ispred Banskih dvora, zagrebački Markov trg i okolne ulice pod opsadom su policije

Pojačane mjere sigurnosti, policajci na svakom kutu, kontrola svih onih koji autima iz Ulice Tituša Brezovačkog žele proći Matoševom, što ide uz zapadnu stranu zgrade Vlade, a dosadna kiša koja je cijelo jutro rominjala pojačala je dojam sumorne i depresivne godine kroz koju prolazi Zagreb.

Snimiti fotografiju kao s najpoznatije razglednice nije bilo moguće jer je Markov trg s južne i sjeverne strane potpuno ograđen, a kroz policijski chekpoint prolaze tek zaposlenici institucija smještenih na njemu.

Rijetki su jutros bili prolaznici. Mahom stanari, naoružani kišobranima i maskama na licima, užurbanim su koracima prolazili ulicama pored kojih je jučer mladić iz Kutine odlučio 'dijeliti pravdu'. Kako je korona rastjerala turiste, tako ni kod kule Lotrščak nema prodavača suvenira ni uličnih svirača.

U Ćirilometodskoj tri novinarske, televizijske ekipe koje su se našle u problemu jer više neće moći loviti ministre za izjave na ulazu u Vladu te poneki saborski zastupnik. Jednom riječju – pusto.

Na obližnjoj zgradi, na kojoj se sanira šteta od potresa, tek je nešto življe.

'Đe si nas naš'o. A šta da ti kažem? Mali pobenavio. Sve je to od kuće došlo. Žao mi policajca. Šta mu je on skrivio? Valjda će bit dobro', govori nam jedan od radnika i moli da ga ne slikamo jer bi gazda mogao reći da 'daje izjave za novine, a ne radi'. Pitamo ga kako gleda na zabranu prolaska Markovim trgom. Dok se češe po glavi, dodaje da ga 'nisu pitali do sad ništa pa neće ni sad'. Eto, mi vas pitamo, pokušavamo ga odobrovoljiti, a on će samo kratko: 'Ma ja, bolan, ali nisi ti vlast.'

Ispred trgovine Dione nekoliko ljudi. Ali ne zbog Sanje Kolovrat, zaposlenice koja je jučer među prvima priskočila u pomoć ranjenom policajcu. Riječ je o jedinom dućanu u krugu od nekoliko stotina metara, stoga ne čudi 'gužva'. A jučerašnja heroina danas nije bila raspoložena za razgovor kad smo je zamolili da hladne glave i emocija pogleda 24 sata unazad.

'Sve što sam imala reći rekla sam jučer', kratko nam je poručila.

Nešto rječitija bila je starija gospođa Mirjana.

'Čujte, najbolje je da se Vlada i Sabor maknu s trga i onda neće biti problema. Ne znam kamo, ali ih treba maknuti. Korona, potres i sad ovo. Sve ovo novo je nenormalno', rezignirano nam je dobacila u prolazu.

I u kafićima oko Markova trga neuobičajeno je tiho. Rano ste došli, nije još pauza, upozorava nas konobar na Katarininom trgu. U Cinkušu u Mletačkoj ulici sjede gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić i izvršni tajnik SDP-a Dragan Zelić. Pribojavamo se politički obojanih izjava pa odustajemo od pitanja.

Nailazimo na vlasnika Božu Cakića - taman se vratio iz nabavke meda i morao je okolo do svog lokala.

'Ma bit će ovako nekoliko dana pa će se promijeniti. Život mora ići dalje. Trg je živo mjesto i dobro je da je otvoren i radi turista, ali i stanara Gornjeg grada, da ne moraju ići okolo. Neka policajcima daju pancirke i bolje ih naoružaju, možda stave i kakvu fizičku prepreku', mišljenja je Cakić.

Dodaje kako je situacija jučer bila baš 'grda'.

'Ne ponovilo se', dodaje.

Kimamo glavom i odlazimo, a da je postojeća situacija privremena i da više ništa neće biti isto, potvrdio je sinoć na RTL-u ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Naveo je, podsjetimo, kako policija uvijek ima mogućnost ograničenja kretanja kao mjeru te da da je ova situacija na Markovu trgu privremena i da se trebaju odlučiti za neku od opcija koje je policija predložila nakon situacije s lubenicama.

'Sigurno je da će pred Vladom biti strože mjere', rekao je ministar.

  • +13
Nakon pokušaja ubojstva policajca pristup Markovu trgu je ograničen Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek