PESIMISTIČNE PROCJENE

Analitičari: Nakon poraza ISIL-a slijedi uskrsnuće Al Kaide

11.07.2017 u 22:52

Bionic
Reading

Nakon što je glavni zapovjednik iračkih oružanih snaga, premijer Hajder al Abadi, u ponedjeljak čestitao Iračanima veliku pobjedu nad ISIL-om u Mosulu, nameće se pitanje kakva je budućnost te terorističke organizacije koja sije smrt od 2014. godine

Irački premijer Hajder al Abadi nakon što je oslobođen Mosul, donedavno glavno uporište boraca tzv. Islamske države u Iraku, uvjeren je da će idućih dana iz Iraka biti protjerani i posljednji pripadnici te džihadističke organizacije.

Prema procjeni Šakira Džaudata, šefa iračke federalne policije, u skorije vrijeme očekuju se pokušaji desetaka preostalih terorista da preodjeveni u izbjeglice napuste oslobođene teritorije. Među njima su i supruge pripadnika ISIL-a koje su za tu tvorevinu radile kao snajperistice ili kao knjigovotkinje.

No rat protiv ISIL-a nikako nije završen, upozorava čitav niz sigurnosnih i političkih analitičara.

'Daleko smo od kraja rata. Svakodnevno pratimo njihovu komunikaciju na ratištima i trebat će još dosta vremena da iračke snage potpomognute antiterorističkom koalicijom u potpunosti unište ISIL koji još uvijek drži položaje u Tal Afaru nedaleko od Mosula, kao i čitav niz gradića na zapadu Iraka', procjena je Jennifer Cafarelle, analitičarke američkog Instituta za ratne studije.

Prema mišljenju pukovnika Ryana Dillona, glasnogovornika američke vojske u Iraku, nužno je što prije uništiti preostala teroristička uporišta na krajnjem sjeveru i zapadu Iraka, čime bi se prekinula njihova međusobna komunikacija i pokušaji evakuacije.

Njegov kolega iz američkog zapovjedništva u Bagdadu, general-bojnik Joseph Martin ističe da će u predstojećoj fazi rata protiv terorista ponajviše posla imati iračka vlada kojoj će zapadna koalicija nastaviti pomagati.

  • +4
Oslobađanje Mosula Izvor: Reuters / Autor: AHMED JADALLAH

Prema pak analizama američkog magazina Foreign Policy, čak i u najboljem mogućem scenariju, koji podrazumijeva istjerivanje ISIL-a iz njihovih uporišta, ne znači to nestanak ove terorističke skupine.

Analitičari Foreign Policyja naime smatraju da će ISIL i njegova politika nastaviti postojati kroz neke buduće sunitske džihadističke skupine koje mogu nastati kao oblik otpora šijitskoj većini u tom dijelu Bliskog istoka. Stručnjaci također procjenjuju da će percepcija američke pristranosti ili suučesništva prema sunitskoj dominaciji u regiji upravo Sjedinjene Države pretvoriti u još veći cilj nekih budućih terorističkih skupina.

Poraz tzv. Islamske države, mišljenja su analitičari, neće okončati američko sudjelovanje u sukobima na Bliskom istoku, već bi on mogao eskalirati. U Foreign Policyju naglašavaju da Pentagon neće riskirati sudjelovanje većeg opsega, no svakako će morati održavati određeno brojčano stanje američkih vojnika prisutnih u regiji.

Bojazan za nastavak borbe sa sunitskim terorističkim organizacijama leži u mogućnosti svojevrsnog uskrsnuća Al Kaide koja u porazu ISIL-a vidi svoju šansu, mišljenja su dobri poznavatelji prilika u regiji.

Oni naime ističu da je Al Kaida zahvaljujući fokusiranju antiterorističke koalicije na ISIL-a samo ojačala svoje redove i mrežu te je iskoristivši vrijeme i zauzetost Zapada Islamskom državom spremna preuzeti njezinu ulogu.

Ipak, analitičari sumnjaju u pravu snagu Al Kaide, smatrajući kako ona više nije sposobna organizirano udarati po unaprijed zadanim ciljevima na Zapadu. Stoga postoji šansa za njezino pomirenje s ostalim konkurentskim sunitskim terorističkim organizacijama i njihovo ujedinjenje u jednu jaku skupinu.

Takvoj skupini na terenu bi mogle parirati jedino dobro naoružane kurdske snage, no Washingtonu zbog stalnog vaganja pomoći Kurdima, a zbog želje za očuvanjem dobrih savezničkih odnosa s Turcima, situacija nikako ne ide na ruku.