vječne kemikalije

Upaljen alarm: Nova zabrana učinit će proizvodnju lijekova u Europi nemogućom

27.09.2023 u 18:06

Bionic
Reading

Europski proizvođači lijekova upozorili su da će predložena potpuna zabrana korištenja PFAS-ova ili "vječnih kemikalija" učiniti proizvodnju lijekova u Europi nemogućom.

EU je u veljači počeo razmatrati zabranu tih široko korištenih, ali potencijalno štetnih kemikalija. Šestomjesečne konzultacije završile su u ponedjeljak, a Europska agencija za kemikalije (ECHA) registrirala je 5600 komentara.

"Cijela farmaceutska industrija više ne bi mogla proizvoditi aktivne farmaceutske sastojke... ili povezane medicinske proizvode u Europskom gospodarskom području (EEA)" ako se u nacrt ne uključi izuzeća ili derogacije, poručila je u priopćenju Europska federacija farmaceutskih industrija i udruženja (EFPIA). EEA uključuje EU, Lihtenštajn, Island i Norvešku.

"Potpuna zabrana značila bi prestanak proizvodnje lijekova u EU-u za manje od tri godine", rekla je direktorica EFPIA-e Nathalie Moll.

Skupina, koja uključuje divove kao što su Pfizer, Roche i Novartis, navodi da se PFAS-ove koristi u proizvodnji lijekova i da neke od tih kemikalija koje nisu riskantne ili su niskorizične ulaze izravno u lijekove. Istaknula je, međutim, da se ne protivi regulaciji nekih štetnih PFAS-ova.

Kritike su uputile i druge industrije. Europsko udruženje kemijske industrije (Cefic) pozvalo je na "uravnoteženu" regulaciju PFAS-ova, ističući da bi zabrana naštetila, među ostalim, proizvodnji baterija, poluvodiča, električnih vozila i obnovljive energije.

PFAS su perfluorirane i polifluorirane alkilirane tvari koje čine više od 4700 kemikalija. Naziva ih se "vječnim kemikalijama” jer su iznimno postojane u okolišu i ljudskim tijelima. Koristi ih se u desecima tisuća proizvoda i strojeva uključujući automobile, tekstil, medicinsku opremu, vjetroelektrane i kuhinjske tave s neprijanjajućim premazom jer su otporne na visoke temperature i koroziju.

Povezuje ih se s mnogobrojnim zdravstvenim problemima kao što su rak, hormonski poremećaji i oslabljen imunosni sustav, a štetne su i za okoliš.

Po planiranom europskom zakonu, poduzeća bi imala prijelazni rok od 18 mjeseci i uz to do 12 godina da pronađu alternativne supstance, ovisno o industriji i proizvodu.