velika analiza

Čudotvorni lijekovi za mršavljenje protrest će burze, ovo će biti gubitnici

26.09.2023 u 18:03

Bionic
Reading

Lijekovi za mršavljenje kao što su Ozempic, Wegovy i Mounjaro izazvali su šok na burzama. Vrijednosti farmaceutskih tvrtki koje ih proizvode otišle su u nebo, a s njima su poletjeli i povezani sektori. Ali s druge strane, mnoge industrije pretrpjet će značajne gubitke, piše američki Business Insider

Burza je rekla svoje. Najveće koristi od čudotvornih lijekova imaju danski Novo Nordisk i američki Eli Lilly, tvrtke koje su ih razvile. Cijene dionica obiju kompanija porasle su čak 85 posto prošle godine prateći rast prodaje.

JPMorgan procjenjuje da bi američko tržište lijekova stručnog imena GLP-1 dugoročno moglo vrijediti 100 milijardi dolara, pri čemu će Eli Lilly i Novo Nordisk generirati godišnji prihod od 50 milijardi dolara do 2030. godine.

Osim za smanjenje prekomjerne težine, lijekovi će se koristiti za liječenje demencije i ovisnosti o alkoholu te za prevenciju srčanog i moždanog udara.

Dobitnici su dobavljači i distributeri lijekova

Novo Nordisk i Eli Lilly morat će se snažno oslanjati na dobavljače i distributere. Ugovorni proizvođač lijekova Catalent ima ugovor s Novo Nordiskom za pomoć u proizvodnji lijekova GLP-1 u obliku injekcija, a angažirana je i kompanija Thermo Fisher.

McKesson i Cencora bit će u velikoj mjeri odgovorni za distribuciju lijekova ljekarnama diljem zemlje. Obje tvrtke ostvaruju oko 20 posto svojih prihoda izravno od kompanije Eli Lilly, piše Business Insider analizirajući američko tržište.

Fitnes i sportska industrija trlja ruke

Učinkovitost lijekova GLP-1 u liječenju pretilosti značajno se povećava kada se kombiniraju s tjelovježbom i zdravim načinom života. To znači da bi dobitnici mogli biti i proizvođači sportske opreme poput Nikea.

Jedna od nuspojava lijekova GLP-1 je to da pacijenti gube oko 50 posto masti i 50 posto mišića dok mršave, što znači da će dosta njih pohrliti u teretane i fitnes centre.

Potencijalni gubitnici - proizvođači medicinskih uređaja

Sektor koji će biti najteže pogođen uspjehom tih lijekova su proizvođači medicinskih uređaja, jer mnoge od tih tvrtki opslužuju pacijente koji pate od kroničnih stanja povezanih s pretilošću.

Prvi podaci također sugeriraju da pacijenti na lijekovima GLP-1 imaju manje problema povezanih s apnejom prilikom spavanja, što bi moglo smanjiti potražnju za CPAP uređajima. Tvrtkama koje ih proizvode, kao što su Inspire Medical i ResMed, cijene dionica pale su ovog ljeta za više od 40 posto.

Izgledno je da će pasti i potražnja za inzulinom jer neki pacijenti s dijabetesom tipa 2 ulaze u remisiju sve dok ostaju na lijekovima GLP-1. Proizvođači sustava za terapiju inzulinom, kao što su Insulet i Tandem Diabetes Care, doživjeli su tako pad cijena dionica za više od 50 posto.

Loše vijesti za lance brze hrane i junk food

Morgan Stanley ispitao je 300 pacijenata koji su uzimali GLP-1 i otkrio da im je unos kalorija pao za 20-30 posto na dnevnoj bazi. Sudionici su rekli da su najviše smanjili unos hrane s visokim udjelom šećera i masti, kao i slatkih pića.

Zapravo, 77 posto ih je reklo da rjeđe posjećuju restorane brze hrane, a 74 posto da rjeđe odlaze u pizzeriju.

'Lanci koji prodaju hranu što se smatra nezdravom suočeni su s dugoročnim rizikom. Ali neke tvrtke već se prilagođavaju nudeći zdravije jelovnike, dok drugi, poput lanaca pizze, krafni ili pržene piletine, imaju manju fleksibilnost', navodi se u izvješću Morgan Stanleyja.

Pivovare i duhanska industrija također na udaru

Svjedočanstva pacijenata koji uzimaju GLP-1 pokazuju da pomaže i u suzbijanju ovisničkih ponašanja poput pušenja cigareta i pijenja alkohola. To je loša vijest za proizvođače piva i duhanske tvrtke.

Istraživanje Morgan Stanleya pokazalo je da je 62 posto ispitanika reklo da su konzumirali manje alkohola dok su uzimali lijek, a njih gotovo 25 posto reklo je da su u potpunosti prestali piti alkohol.

Jasno je da bi posljedice lijekova GLP-1 mogle biti dalekosežne u raznim industrijama, ali promjene se neće dogoditi preko noći. Ti su lijekovi još uvijek skupi, ponuda je ograničena, a osiguravajuće kuće ne pokrivaju u potpunosti troškove liječenja, zaključuje Business Insider.