GPU KLASTER

Zuckerbergovi žele pomoći u liječenju 'svih bolesti na svijetu': Ovo je njihov plan

20.09.2023 u 14:11

Bionic
Reading

GPU klaster će, prema Inicijativi Chan Zuckerberg, znanstvenicima pružiti uvide ostvarene 'pomoću procesa koji je presložen za ljudske mozgove'

Inicijativa Chan Zuckerberg (CZI), filantropska organizacija koju su 2015. osnovali Priscilla Chan i njezin suprug Mark Zuckerberg, predstavila je novu inicijativu potaknutu umjetnom inteligencijom. Skupina financira i gradi klaster GPU-a visokih performansi pomoću kojih će izgraditi prediktivne modele zdravih i zaraženih stanica.

Nadaju se da će time pomoći znanstvenicima u boljem razumijevanju ljudskih stanica i njihovih reakcija. Vjeruju da će skupina računala pomoći u 'liječenju, sprečavanju i borbi protiv svih bolesti do kraja ovog stoljeća'.

'Istražitelji sakupljaju puno više podataka o trilijunima stanica u našim tijelima nego prije, a riječ je o procesu koji je presložen za naše mozgove', rekao je Jeff MacGregor, potpredsjednik odjela za komunikaciju u CZI-u. Kao primjer je spomenuo zamišljanje stanice u rezoluciji od nanometra, a koja bi mogla imati istu količinu podataka kao 83.000 fotografija na smartfonu. Prolaženje kroz detalje staničnih modela poput ovog važan je zadatak koji bi mogla vršiti generativna umjetna inteligencija.

Sistem će koristiti klaster od preko 1000 grafičkih procesora da bi trenirao modele na ljudskim stanicama. 'Veliki jezični modeli odradili su impresivan posao pri olakšavanju razumijevanja strukture proteina, pa vjerujemo da će biti jednako učinkoviti za složenije strukture poput stanica', rekao je MacGregor.

Također se, piše Engadget, očekuje da će uvidi i zaključci dosezati dalje od mogućnosti ljudi. Međutim nije sve u mogućnosti, već i u brzini. Timu stručnjaka trebale bi godine da izvuče uvide u odnosu na tjedne koje bi zahtijevali AI modeli.

Chan navodi druge primjere, među ostalim mogućnost da se uhvate u koštac s problemima biomedicine. 'Modeli umjetne inteligencije mogli bi predvidjeti načine na koje će imunološka stanica reagirati na infekciju, što se događa na staničnoj razini kada se dijete rodi s rijetkom bolešću ili čak kako će tijelo pacijenta reagirati na novi lijek', rekla je suosnivačica i direktorica inicijative. 'Nadamo se da će ovaj zajednički napor stvoriti dodatne uvide o temeljnim karakteristikama naših stanica', ustvrdila je.

Grupa opisuje GPU klastere kao jedne od prvih koji pokreću 'otvoreno dostupne' modele ljudskih stanica, sugerirajući da bi ulaganje moglo donijeti dividende nedovoljno financiranim istraživačima. Primjeri podataka na kojima će se modeli obučavati uključuju one koji su integrirani u alat Chan Zuckerberg Cell by Gene (s postojećom bazom podataka od preko 50 milijuna stanica), resurse znanstvenih istraživačkih instituta CZ i javno dostupne baze podataka. Voditelj znanosti Inicijative Chan Zuckerberg, Stephen Quake, opisuje jedan od ciljeva projekta kao stvaranje 'virtualnog biološkog simulatora'.

'Razvoj digitalnih modela sposobnih za predviđanje pomoći će istraživačima da bolje razumiju naše stanice te kako se one ponašaju kad smo zdravi ili bolesni', komentirao je Zuckerberg.