važne promjene

Ovo su novi lijekovi, ortopedska i druga pomagala na listama HZZO-a

12.09.2023 u 16:42

Bionic
Reading

HZZO je na liste lijekova stavio nove lijekove, među kojima su lijekovi za sistemski eritemski lupus i kroničnu mijeloičnu leukemiju te ortopedska i druga pomagala, među kojima su uređaj i senzor za mjerenje glukoze, izvijestio je u utorak Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

HZZO je na liste lijekova stavio nove lijekove, među kojima su lijekovi sistemski eritemski lupus i kroničnu mijeloičnu leukemije te ortopedska i druga pomagala, među kojima su uređaj i senzor za mjerenje glukoze, izvijestio je u utorak Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

U redovnoj proceduri na liste lijekova HZZO-a stavljene su generičke paralele već postojećih lijekova, a od novih lijekova na osnovnu listu su stavljeni: lijek anifrolumab za liječenje sistemskog eritemskog lupusa (SLE) te lijek ascinimib za liječenje kronične mijeloične leukemije, koji je klinička paralela postojećim lijekovima.

Na liste ortopedskih i drugih pomagala stavljene su nove generacije istovrsnih pomagala, stavljena su istovrsna pomagala iz skupina obloge za rane, pomagala za disanje i pomagala za urogenitalni sustav.

Utvrđene su izmjene i dopune indikacije broj 306 za uređaj i senzor FreeStyle Libre Flash Glucose Monitoring System i senzor FreeStyle Libre 2 Flash Glucose Monitoring System.

Veća cijena pomagala

Povećana je cijena pomagala iz skupina proteze za ruke, proteze za noge, potrošni dijelovi za proteze za noge, pomagala za kretanje, pomagala za probavni sustav, stoma pomagala, pomagala za urogenitalni sustav, pomagala za disanje, očna i tiflotehnička pomagala, pomagala za govor i druga pomagala.

Radi zapošljavanja što većeg broja doktora medicine u zdravstvenom, HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez specijalizacije.

Stoga je donesena odluka o izboru doktora medicine bez specijalizacije za koje će se financirati rad pod nadzorom te je u prijedlogu Liste prvenstva uvršteno 273 kandidata.

HSDU pozdravio odluku HZZO-a

Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU) pozdravio je u utorak odluku HZZO-a da se senzor za bezbolno mjerenje glukoze besplatno omogući i osobama s dijabetesom tipa 2 koje primaju četiri i više doza inzulina dnevno, istaknuvši da je to veliki iskorak. 

U  priopćenju ističu da je većina osoba oboljelih od dijabetesa tipa 1 u Hrvatskoj dosad mogla koristiti senzor za bezbolno mjerenje glukoze bez plaćanja, no, nakon današnje odluke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), on je postao besplatan i za oboljele od dijabetesa tipa 2. 

Tom odlukom HZZO je proširio indikacije za besplatno korištenje FreeStyle Libre senzora za kontinuirano mjerenje glukoze na sve osobe s dijabetesom tipa 1, tipa 2 i drugim oblicima šećerne bolesti koje primaju četiri ili više doza inzulina dnevno. 

Za spomenutu kategoriju oboljelih takva odluka znači ne samo prestanak višekratnih dnevnih bockanja i mjerenje glukoze iz krvi jagodice prstiju, već i smanjenje kratkoročnih i dugoročnih komplikacija šećerne bolesti, ističe se u priopćenju. 

Također se nastavlja i financiranje rada pripravnika - doktora medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine.

Donesena je odluka o izboru pripravnika te je u prijedlogu Liste prvenstva uvršteno 10 kandidata i to tri doktora medicine, dva magistra farmacije i pet magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine.

Nakon provedenih natječaja, ugovorne zdravstvene ustanove i drugi ugovorni subjekti HZZO-a će sklopiti ugovore o radu s odabranim kandidatima, na osnovi kojih će HZZO u najkraćem roku sklopiti ugovore o financiranju s ugovornim zdravstvenim ustanovama i drugim ugovornim subjektima HZZO-a.

Odluke su donesene na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a