poljoprivrednici na meti

Agrokriminal cvjeta: Krade se sve, od jagoda do zelja, farmeri se od opakog 'nametnika' brane podizanjem utvrda

23.06.2019 u 22:46

Bionic
Reading

Na njemačkim poljima nestaju jagode, na slovenskim kukuruz, na španjolskim naranče, na sicilijanskim pistacija, na našima jabuke i zelje… Agrokriminal raste na sve strane, od SAD-a i Južne Amerike do Španjolske, Italije i Njemačke. Britanski lopovi kradu stoku sitnog zuba i poljoprivredne strojeve, zbog čega su britanski farmeri godišnje kraći za 44,5 milijuna funti. Braneći se od lopina, uz CCTV kamere, reflektore i senzore pokreta, počinju graditi srednjovjekovne zidove i opkope oko imanja

Sezona jagoda je iza nas, ali ne i problemi uzgajivača tog finog voća u Lambsheimu, gradiću u njemačkoj saveznoj pokrajini Rhineland-Palatine. Jednom od njih lopovi su noću ukrali dvije trećine uroda. Policija kaže da lopine nisu mogle sistematski obrstiti jagodnjak bez korištenja vozila kojima su odvozili plijen u nekoliko šihti.

Prema podacima Der Spiegela, uzgoj jagoda u Njemačkoj posljednjih godina rastući je biznis sa 140.000 tona godišnjeg uroda koji zbog toga sve više privlači lopove. Prošla godina pamti se po drskosti kradljivaca u Bad Sobernheimu jer su u 'berbu' došli rentiranim automobilima usred bijela dana. Slično se dogodilo u Deidesheimu, u kojem su uz pomoć profesionalnih strojeva danju opelješili kompletan vinograd tik uz prometno parkiralište najvećeg lokalnog supermarketa. U području francuskog Villeneuve-les-Beziersa, pri punom mjesecu i uz pomoć profesionalnih strojeva za berbu, ukradeno je pet tona cabernet sauvignona.

  • +2
Farmeri Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

S kalifornijskih nasada badema nestao je dio ljetine vrijedne 150.000 dolara. Lopine u Kolarevcu nedaleko od Križevaca nedavno su ukrali četiri tone jabuka opasnih po zdravlje jer su bile tretirane pesticidima, nakon čega se ne smiju jesti 40 dana. S njive u Skradniku kod Josipdola ukradeno je više od šest tona zelja.

Od jagoda i stoke sitnog zuba britanskim je lopovima isplativija krađa poljoprivrednih strojeva i alata, svih vrsta terenskih vozila, naročito traktora, 4X4 vozila i četverocikličnih bicikala (quad bikes), a zahvaljujući modernim prometnim vezama, vozila u samo nekoliko sati mogu biti isporučena mušterijama i izvan granice. Farmeri su zbog toga u županiji Down u Sjevernoj Irskoj prošle godine ostali kraći za 780.000 funti.

Izvjesni David Airey iz North Yorkshirea izjavljuje za lokalne novine da mu je posljednjih nekoliko godina bilo najgore u pola stoljeća otkako se bavi agrarom. Ukradena su mu tri quad bikea, tona šećerne repe, 100 ovaca, prikolice, bušilice, motorne pile za drva, posude za mlijeko…

'To je zastrašujuće. Svako se jutro budite, očekujući da ste ostali bez nečega', žalio se Airey, pripominjući da uz strah od ponavljanja i neposrednu štetu također rastu troškovi osiguranja.

Uz tuče, ekstremne temperature, nametnike i otkupljivače, poljoprivrednici se na različitim stranama svijeta bore protiv agrarnog kriminala. Najžešći je u SAD-u i Južnoj Americi, ali sve je življi i u Europi, od Njemačke i Francuske do Španjolske, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva. Zbog njega su samo britanski farmeri godišnje kraći za 44,5 milijuna eura. Prošlogodišnje izvješće britanske policije pokazuje da je agrarni kriminal na najvišoj razini od 2013., naročito u središnjem dijelu Otoka, jer je na otvorenom lakše operirati, nego provaljivati u kuće i stanove.

S naših njiva najviše se kradu kukuruz, krumpir, zelje, a učestale su krađe drva iz privatnih i državnih šuma. Lopinama na Jamajci slatke su banane, u Meksiku avokado i limeta jer se mogu duže skladištiti, u Španjolskoj naranče i češnjak, naročito oko Valencije, gdje se šteta godišnje penje iznad 20 milijuna eura. U Teksasu se krade sijeno za stoku jer ga nedostaje uslijed suša i velikih požara. FBI je naganjao dvojicu kineskih korporativnih špijuna jer su u Iowi krali sjemenje hibridnog kukuruza, a u Kanzasu - riže.

Britanskim lopovima omiljeni je sport krađa stoke: ovoga travnja s farme u Dorchesteru nestalo je 211 ovaca vrijednih 20.000 eura. Krađu stoke krupnog zuba u Americi smo nekada gledali u kaubojskim filmovima, a sada se vratila u stvarnosti. U Indiji se formirala mafija specijalizirana za mažnjavanje svetih krava i prodaju klaonicama u vlasništvu Indijaca kojima vjera dopušta konzumiranje govedine.

Lopov starog kova

Nekadašnji lopovi znali su biti romantični. Jednoga od njih toliko je pekla savjest zbog krađe jagoda s farme izvjesnog Heinricha Fuchsa iz Konstanza na krajnjem jugu Njemačke da je žrtvi poslao pisanu ispriku uz kraljevskih 20 eura za pivo, ne i jagode. Farmer Fuchs bio je toliko dirnut gestom da je anonimnom pošiljatelju oprostio krađu. Tim više što se ona dogodila prije 25 godina.

Kako lopinama stati na kraj? Vinari iz susjedne Francuske savjetuju njemačkim uzgajivačima jagoda i vinogradarima iz Lambsheima da s lokalnim farmerima organiziraju ophodnju posjeda na konjima. Bugarski vinogradari odavno su organizirali naoružane čuvare jer bi inače ostali bez vina. Portugalski poljoprivrednici formiraju oružane skupine dobrovoljaca, tzv. vigilanata. Svijet se bori protiv terorizma, a Slovenci protiv kradljivaca kukuruza, pisala je Hina, nakon što su naši susjedi na njive poslali policijsku ophodnju na konjima.

Budući da drvo pistacije rađa svake druge godine, a 2019. je na Siciliji godina berbe, i to u rujnu, lokalni karabinjeri se za nju već sada pripremaju, osiguravajući nadzor nasada iz helikoptera. Na 3000 hektara u blizini vulkana Etne uzgaja se najvrednija sorta ionako skupe pistacije 'verde di Bronte', često zvane 'zeleno zlato Sicilije', na čemu gradić Bronte zarađuje 20 milijuna eura po berbi, te su naoružani kradljivci godinama gorući problem.

Kako nova 'pasmina' lopova sve više koristi tehnologiju i grubu silu, farmeri se brane suvremenom tehnologijom zaštite kao što su CCTV, reflektori i senzori pokreta. Nekima ni to ne pomaže, pa suvremene metode kombiniraju sa srednjovjekovnim, gradeći utvrde kao prije tisuću godina. Jedan farmer u Gloucestershireu, u jugozapadnom dijelu Engleske, farmu je ogradio metar visokim zemljanim zidom, iza kojeg slijedi 70 centimetara dubok jarak i kilometar i pol duge prepreke. Drugi pak podižu visoke ograde s osiguranim ulazom i poput bunkera zaštićenim skladištima za robu i strojeve.

Poljoprivrednici, ne samo naši, žale se da policija ne shvaća previše ozbiljno njihove muke jer prije reagira na krađu automobila, nego na 200 ovaca, kao da svaka imovina pred zakonom nije jednakovrijedna. Ipak, policija je vrlo ozbiljno shvatila krađu 62 tone amonijevog nitrata s jedne farme u Lincolnshireu na jugu Engleske. Naime, pomiješano s dizelskim gorivom, to povampireno umjetno gnojivo postaje opasan eksploziv.