poljoprivreda

U Europskoj uniji zabranjena četvrtina pesticida koji se koriste u SAD-u

10.06.2019 u 15:18

Bionic
Reading

U Europskoj uniji zabranjena je uporaba više od četvrtine pesticida kojima se koriste poljoprivrednici u Sjedinjenim Državama, odnosno 3 posto tih pesticida zabranjeno je u Kini, a 2 posto u Brazilu, objavljeno je u časopisu Environmental Health

Riječ je uglavnom o herbicidima, ali zabranjeni su i neki insekticidi te fungicidi.

Od 374 glavnih agensa koje je u 2016. bilo dopušteno rabiti u SAD-u, njih 72 bila su zabranjena u Europskoj uniji.

Posebno se ističu dva proizvoda koje je zabranjeno koristiti i u Europskoj uniji i Kini i Brazilu. Prvi je parakvat koji je iz Europe prognan još 2007, a drugi neurotoksični insekticid phorate čiju je uporabu raspršivanjem iz zraka zabranila država New York.

Nasuprot tome, Sjedinjene Države brane uporabu dva ili tri pesticida koji su dopušteni u drugim zemljama.

'U početku američki regulator dobro je radio', kaže autor studije Nathan Donley, znanstvenik iz nevladine udruge, Centra za biološku raznolikost o američkoj Agenciji za zaštitu okoliša (EPA).

Utemeljena 1970., EPA je brzo zabranila pojedine pesticide, ali mnogi Amerikanci ne shvaćaju da više ne žive u tom vremenu, objašnjava Donley.

'Oni ne shvaćaju u kojoj mjeri danas SAD zaostaje', a razlog za loš rad regulatora nije prvenstveno demokratska ili republikanska stranka, već utjecajni lobiji proizvođača pesticida.

'Kada EPA donosi odluke koji se ne sviđaju poljoprivrednom sektoru, nađe se u teškoj političkoj situaciji, jer je 'američki Kongres taj koju odlučuje o proračunu iz kojeg se financira EPA', a na odluke kongresnika utječu lobiji.