NEIZVJESNOST JEDINA KONSTANTA

Agonija oko Brexita se nastavlja; premijerka i šef oporbe promijenili ploču, a datum izlaska je pred vratima

26.02.2019 u 21:40

Bionic
Reading

Jeremy Corbyn konačno je popustio te je autoritetom Laburističke stranke osnažio ideju o drugom referendumu o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva (UK) iz Europske unije (EU), a i premijerka Theresa May napravila je svojevrstan salto mortale odlučivši da će podržati moguću odgodu Brexita iako je to do sada uporno odbijala. Tako su u manje od 24 sata premijerka i šef oporbe dijametralno promijenili stavove o Brexitu koje su do sada i više nego tvrdoglavo branili. Samo ta činjenica dovoljno govori o tome u kakvom se kaosu nalazi proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, tzv. Brexit

Oporbeni laburisti u ponedjeljak su objavili da će podržati poziv za održavanjem drugog referenduma o Brexitu ako parlament odbaci alternativni plan za izlazak iz Europske unije. Riječ je o poticaju kojim bi ideja o drugom referendumu o izlasku iz Europske unije mogla dobiti nužno potreban zamah.

Corbyn se na ovaj potez odlučio iz straha od mogućeg izlaska iz Europske unije (Brexita) bez dogovora koji bi, prema procjenama stručnjaka, mogao imati pogubne posljedice na gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva, ali isto tako i na gospodarstvo Europske unije. Corbyn, koji nije baš poznat kao veliki euroentuzijast, do sada je odbijao poduprijeti ideju o drugom referendumu o Brexitu jer je tvrdio da je narod donio odluku o članstvu u EU i da se ta odluka mora provesti prije nego što bi se krenulo u novi referendum.

Na potporu drugom referendumu, s kojom je mjesecima oklijevao, Corbyn se odlučio suočen s mogućnosti pobune u stranci, a nakon što je prošlog tjedna ostao bez devet zastupnika koji su formirali samostalnu frakciju u parlamentu. Tek nešto više od mjesec dana ostalo je do 29. ožujka, za kada je planiran izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, a zemlja je suočena s neizvjesnošću i pitanjem što je čeka dan poslije.

No taj datum izlaska postaje sve upitniji jer nije dogovoren nikakav sporazum pod kojim bi se proveo izlazak. Britanska premijerka Theresa May nastoji ishoditi promjene odbijenog sporazuma s EU-om u posljednji čas kako bi dobila potporu parlamenta, međutim malo je vjerojatno da će uspjeti.

Svjesna te činjenice i suočena s mogućom pobunom unutar vlastite vlade, i to krila koje je proeuropski orijentirano, britanski mediji pišu da je May odustala od tvrdog stava da će Britanija 29. ožujka izići iz Europske unije. May bi, prema pisanju tamošnjih medija, mogla zatražiti odgodu Brexita kako bi se dobilo još malo vremena da se utanači ugovor o razvodu.

Nakon najava moguće odgode Brexita funta je porasla na najvišu razinu u protekla četiri tjedna.

May bi u slučaju da 12. ožujka njen alternativni plan o izlasku iz Europske unije ne dobije većinu u parlamentu pred zastupnike stavila zahtjev da se glasa o kratkom produljenju roka za izlazak iz EU-a, odnosno članka 50. Ugovora o Europskoj uniji koji regulira to pitanje ili da se zemlja suoči s Brexitom bez dogovora. Tu će naići na žestok otpor zastupnika vlastite Konzervativne stranke, pobornika tzv. tvrdog Brexita okupljenih oko Europske istraživačke skupine (ERG), ali i ne samo njih, koji beskompromisno odbacuju mogućnost bilo kakve odgode Brexita kao izraza volje naroda.

Steve Baker, drugi čovjek ERG-a, kazao je da je premijerka u zabludi ako vjeruje da će odgoda Brexita omogućiti da se sklopi bolji ugovor o izlasku.

  • +12
Brexit - prosvjedi pred britanskim parlamentom Izvor: Pixsell / Autor: Victoria Jones/Press Association/PIXSELL

No bilo da je riječ o mogućem drugom referendumu ili kratkotrajnom produljenju roka za izlazak Britanije iz EU-a, situaciju dodatno kompliciraju europski izbori koji će se održati u drugoj polovici svibnja. Iako se u Londonu, kao što je to kazala i u intervjuu za tportal Anne Sherriff, zamjenica direktora za Europu u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova, uopće ne razmišlja o euroizborima, u slučaju bilo kakve odgode Brexita London bi bio prisiljen sudjelovati na njima, što bi zasigurno izazvalo bijes euroskeptične javnosti.

U Europskoj uniji ne dvoje da će Ujedinjeno Kraljevstvo morati sudjelovati na europskim izborima u svibnju ako rok za Brexit bude produžen. Uostalom, to je nedavno nedvosmisleno izjavila i glasnogovornica Europskog parlamenta. Jedan od razloga je i taj što bi se u slučaju da London ne izađe na svibanjske izbore suočili s mogućim tužbama protivnika Brexita koji bi se žalili da su im povrijeđena građanska prava.

Nigel Farage, bivši čelnik Stranke za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) i jedno od vodećih lica kampanje za Brexit, kazao je da bi bojkotirao eventualni drugi referendum jer mu ne bi nudio opciju Brexita, već lažni izbor između ostanka u EU i plana Therese May. Ipak, za svaki slučaj osnovao je novu stranku znakovita imena, Brexit stranka, s kojom još uvijek djeluje u Europskom parlamentu.

Parlament Ujedinjenog Kraljevstva u srijedu bi trebao održati raspravu i glasati o sljedećim koracima na mukotrpnom putu napuštanja Unije, a zastupnici bi trebali iznijeti prijedloge ili amandmane koji bi mogli uključivati odredbu da se o sporazumu o Brexitu glasa na referendumu.

'Iznijet ćemo ili snažno podržati amandman u korist izražavanja volje javnosti kako bismo spriječili to da se štetni Brexit konzervativaca nametne zemlji. Ovako ili onako, učinit ćemo sve što je u našoj moći da spriječimo scenarij izlaska iz EU-a bez sporazuma', riječi su koje će čelnik laburista Jeremy Corbyn uputiti svojim zastupnicima, priopćio je njegov ured.