INTERVJU S ANNE sherriff

Britanska diplomatkinja u Zagrebu zbog Brexita: I dalje ćete zauzimati velik dio u našim životima

14.02.2019 u 08:55

Bionic
Reading

U jeku krajnje neizvjesnosti oko načina izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, u Hrvatsku je stigla Anne Sherriff, zamjenica direktora za Europu u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova, kako bi s predstavnicima hrvatskih vlasti razmijenila mišljenja o razvoju bilateralnih odnosa i budućoj suradnji Zagreba i Londona. Sherriff za tportal progovara o bolnom procesu razdruživanja s EU-om, izražavajući želju da Britanci koji žive u Hrvatskoj i nakon Brexita zadrže prava koja su Hrvatima u Britaniji unaprijed zajamčena

Anne Sherriff prvi je put posjetila Zagreb, ali ne i Hrvatsku. U djetinjstvu je ljetovala s roditeljima u Istri te se danas s radošću prisjeća tog bezbrižnog razdoblja i 'velike, ali ugodne vrućine' - osobito za djevojku s hladnog sjevera Engleske. U razgovoru s djelatnicima hrvatskog Ministarstva turizma izrazila je uvjerenje da će britanski turisti nastaviti u velikom broju posjećivati 'predivnu Hrvatsku'.

Uz Brexit i njegove implikacije, Anne Sherriff s hrvatskim je kolegama razgovarala o drugim izazovima vezanim uz budućnost Europske unije, poput predstojećih izbora za Europski parlament, migracije i kohezijske politike EU-a.

Što osobno mislite o Brexitu - kako ste glasali na referendumu?

Za mnoge ljude u Ujedinjenom Kraljevstvu odluka o referendumskom pitanju bila je izuzetno bolna. Kao što je to učinila i premijerka, glasala sam za ostanak Britanije u Europskoj uniji. Također, baš kao i premijerka, u potpunosti prihvaćam drukčiji rezultat referenduma i trenutno sam posvećena nastojanjima da postignemo najbolji mogući ishod, kako za Veliku Britaniju, tako i za Europsku uniju, pa i Hrvatsku. Naši bilateralni odnosi, sadašnji i budući, izuzetno su važni.

Je li promjena aktualnog sporazuma o razdruživanju izglednija od postizanja 'zasebnog sporazuma' o backstopu, koji je spomenula njemačka kancelarka Angela Merkel?

Važno je napomenuti da je britanski parlament bio vrlo jasan oko toga da želi sporazum o izlasku s novim nijansama oko backstopa i da ne želi izlazak bez sporazuma. To pokušavamo postići i mislim da će britanski sustav razmotriti prijedlog kancelarke Merkel, kao i neke druge opcije, te vidjeti koje je najbolje rješenje za nas.

Postoji li, po vašim saznanjima, kakvo drugo, 'alternativno rješenje' za pitanje backstopa?

Ne znam što se trenutno događa oko pregovora, to nije dio mog posla. Znam, međutim, da na tome rade veoma pametni ljudi iz Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a. Ako postoji rješenje, oni će ga naći.

Vode li se trenutno pregovori?

Premijerka je prošlog tjedna bila u Bruxellesu, a nakon toga britanski ministar za izlazak iz Europske unije sastao se sa svojim kolegama u Bruxellesu. Vidjet ćemo koji će biti ishod pregovora.

Smatrate li možda da je carinska unija najizgledniji ishod?

Mislim da će to biti dio budućih pregovora. Politička deklaracija, koju su dogovorili Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija, uistinu jest dobra početna točka. Imajući to u vidu, ne mislim da ćemo se u Ujedinjenom Kraljevstvu fokusirati na ono što ima implikacije na našu slobodnu trgovinu, već upravo Politička deklaracija pokazuje kako želimo što bliže odnose s Europskom unijom, u ekonomskim i sigurnosnim pitanjima, kao i u odnosima među našim narodima.

Kakav bi sporazum o Brexitu mogao dobiti podršku parlamenta?

Zastupnici su prilikom posljednjeg glasovanja dali prilično jasan nagovještaj, a to je da su pregovori premijerke May s Europskom unijom isporučili gotovo sve, uz to jedno jedino otvoreno pitanje, ono o backstopu. Ako bismo pronašli način da umanjimo zabrinutost po tom pitanju, možemo reći da je postojeći sporazum sasvim dobar. Radimo na tome da ga provedemo prilikom razdruživanja u ožujku.

Može li se produžiti rok iz čl. 50 Lisabonskog ugovora? Imate li ikakvih vijesti po pitanju volje u EU da se to učini?

Ujedinjeno Kraljevstvo radi na izlasku iz Europske unije do 29. ožujka. To nam je u fokusu i na njemu radimo punom brzinom. Na Europskoj je uniji da odluči o svojoj poziciji kada je u pitanju čl. 50, ali mi radimo prema utvrđenom datumu.

  • +5
Anne Sherriff Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Spremaju li se britanske političke stranke za EU izbore u svibnju?

Mislim da u ovom trenutku imaju prilično mnogo drugog posla (smijeh). Nisam primijetila nikakve pripreme, ali to je pitanje za same političke stranke. U ovom trenutku Ujedinjeno Kraljevstvo ne namjerava sudjelovati jer tada nećemo biti dio Europske unije, iako nas veoma zanima ishod izbora za Europski parlament. Važno je da razumijemo implikacije izbora za partnerske zemlje, poput Hrvatske, za Europski parlament i za buduću Europsku komisiju. Vi ćete i dalje zauzimati veliko mjesto u našim životima.

BOLJA BUDUĆNOST

'Želim vam samo dobroćudne britanske turiste'

'Razmišljamo o zajedničkim interesima i dugoročnim odnosima između Velike Britanije i Hrvatske. Razumijem da smo svi u ovom trenutku fokusirani na Brexit, ali važno je naglasiti da postoji i puno toga što nas dugoročno veže, poput već postojeće tijesne suradnje u području sigurnosti i obrane, zatim turizma, Hrvata u Ujedinjenom Kraljevstvu te razmjene dobrih praksi. Apsolutno smo posvećeni održavanju i razvijanju odnosa s Europskom unijom u cjelini, a posebno s Hrvatskom. Možemo, primjerice, raditi na tome da ovdje dođe jako puno dobroćudnih britanskih turista - samo dobroćudnih (smijeh) - kao i da što više Hrvata dođe iskusiti naše vremenske prilike, poput trenutne studeni', šali se Anne Sherriff.

Za britanski MVP radi gotovo puna dva desetljeća, a prethodno je bila djelatnica ministarstva trgovine i industrije. Uglavnom se bavila europskim pitanjima, pa je tako radila i na proširenju EU-a u vrijeme slovenskog pristupanja. Nakon misije u britanskom veleposlanstvu u Dublinu, u kojem je bila kancelarka za EU, radila je na razmještanju britanskih diplomata širom svijeta. 

Visoki dužnosnici EU-a odbacuju svaku mogućnost kompromisa oko sporazuma o razdruživanju. Dijelite li uvjerenje premijerke May da je kompromis ipak moguć?

Da. Mislim da se s dobrom voljom i kreativnošću, kao i stvarnim razumijevanjem implikacija izlaska bez sporazuma, koje su teške za sve nas - kako za Ujedinjeno Kraljevstvo, tako i za EU, pa i za Hrvatsku - rješenje može naći.

Brine li vas da bi izlazak iz EU-a bez dogovora mogao ugroziti Sporazum na Veliki petak, uz porast napetosti?

Premijerka je prošlog tjedna bila u Dublinu. Kao netko tko je četiri godine radio u tamošnjem britanskom veleposlanstvu, mislim da su svi potpuno posvećeni osiguranju održivosti Belfastskog sporazuma, ili Sporazuma na Veliki petak, svjesni rizika u slučaju da se to ne dogodi. Naš fokus mora biti na tome da očuvamo rješenja iz Sporazuma na Veliki petak. U pravu ste, izlazak iz EU-a bez sporazuma ima svoje implikacije, ali veoma tijesno surađujemo s EU-om i Irskom da takvu mogućnost svedemo na najmanju moguću mjeru.

Smatrate li da se poziv Sinn Feina na referendum o ujedinjenju Irske može realizirati?

Moram priznati da nisam pratila irsku politiku, tako da ne mogu procijeniti. To je, u velikoj mjeri, ipak unutarstranačko pitanje Sinn Feina.

Kampanja 'Vote leave' prekršila je izborni zakon, dok je 'Leave.EU' kažnjena zbog zloupotrebe osobnih podataka. Zašto to nije utjecalo na proces Brexita i mogu li eventualna nova otkrića kaznenih djela u aktualnim istragama potaknuti drugi referendum?

Po mom shvaćanju, naš pravosudni sustav ocijenio je da je referendum o Brexitu valjan i da je njegov rezultat važeći. Toga se apsolutno držim. Za našu je demokraciju i za građane važno da priznamo rezultat referenduma. Po pitanju drugog referenduma, ne postoji političko vodstvo, u Konzervativnoj stranci ni u oporbi, koje bi predložilo taj referendum. U našem političkom sustavu takav prijedlog morao bi odobriti i parlament, a u parlamentu za to nema političke volje.

Smatrate li da premijerka Theresa May dobro manevrira kroz krizu?

Mislim da bi ona rekla da to nije kriza. Da, mislim da ona vrlo dobro djeluje. Ovo je najveće otvoreno političko pitanje koje je zadesilo Ujedinjeno Kraljevstvo od Drugog svjetskog rata, a ona kormilari naprijed, balansirajući rezultat referenduma, koji je bio konačan, ali i vrlo tijesan, sa svim ostalim različitim pozicijama. Mislim da to radi vrlo dobro i uistinu je impresivno što je sve uspjela postići.

  • +4
Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ima li David Cameron, kao 'otac' referenduma o Brexitu, političku budućnost u Ujedinjenom Kraljevstvu?

Mislim da on mora odlučiti o tome. Na britanskoj vladi je da nastoji provesti rezultat referenduma u okviru postojećeg političkog sustava, surađujemo s političkim čelnicima i provodimo ono što su oni prethodno zacrtali, a premijer Cameron naknadno je donio svoju odluku. Čini se da uživa u životu, piše knjigu i vidjet ćemo što ima reći. U politici nikad ne možete reći nikad.

Jeste li spremni na paniku u slučaju Brexita bez dogovora? Mediji izvještavaju o mogućim nestašicama hrane i lijekova, pa i o evakuaciji kraljice iz Londona u slučaju nereda.

Dakle, mi veoma predano radimo na dogovorenom izlasku iz Europske unije, ali kao i svaka odgovorna organizacija, razmatramo sve opcije i spremamo se za sve ono što bi se moglo dogoditi u slučaju razdruživanja s EU-om bez dogovora. U pozadini se odvija jako mnogo priprema i mislim da upravo to trebamo raditi. Da, moglo bi biti otvorenih pitanja u tranzitu robe između Velike Britanije i Europske unije, ali radimo na tome da ih što više ublažimo i da osiguramo sve ono što nam treba u zemlji i izvan nje. Pažljivo planiramo i nije u pitanju ni kriza ni kaos, već jednostavno nastojimo postići to da je sve na svome mjestu kako bismo, u slučaju da nastupi ono za što se nadamo da neće nastupiti, bili spremni osigurati podršku građanima Ujedinjenog Kraljevstva.

Gotovo trećina britanskih kompanija mogla bi napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo zbog Brexita. Kako će britanska vlada ohrabriti one koje još dvoje o tome da ipak ostanu?

Nastavit ćemo govoriti o onome čime raspolažemo kao globalna zemlja s uspostavljenim odnosima širom svijeta. Između ostalog, govorimo o izgradnji Globalne Britanije i ukazujemo na prednosti poslovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu i iz njega, uz liberalni financijski centar izvrsnosti s visokorazvijenim vještinama i mogućnostima koje će i dalje biti na raspolaganju. Moramo, dakle, 'prodati' sve ono dobro što imamo, s mnoštvom prilika i mogućnosti za poslovanje, ukazujući na sve prednosti ostanka u Velikoj Britaniji.

Hoće li se zbog Brexita promijeniti nešto za hrvatske državljane koji žive u Velikoj Britaniji?

Kratkoročno, ne. Dogovorili smo, u okviru naše ponude o građanskim pravima, da će hrvatski državljani koji žive i rade u Velikoj Britaniji imati jednak pristup uslugama prije i poslije izlaska iz EU-a. Voljeli bismo kada bi Hrvatska to isto osigurala britanskim državljanima koji žive ovdje. Očito, obitelji će same donijeti odluke o tome gdje će u konačnici živjeti, no mi smo otvoreni i izražavamo dobrodošlicu svima onima koji su već u Britaniji te koji će odlučiti ostati i prosperirati u njoj.