uvjetno

Britanija: Laburisti će podržati poziv za drugi referendum o Brexitu

25.02.2019 u 21:04

Bionic
Reading

Britanska oporbena Laburistička stranka u ponedjeljak je priopćila da će podržati poziv za održavanjem drugog referenduma o Brexitu ukoliko parlament odbaci alternativni plan za izlazak iz Europske unije, javlja Reuters.

Još je samo nešto više od mjesec dana ostalo prije planiranog izlaska Britanije iz EU-a 29. ožujka, a premijerka Theresa May nastoji ishodovati promjene dogovorenog sporazuma kako bi dobila potporu parlamenta, nakon što je pitanje Brexita zašlo u slijepu ulicu.

Odluka laburista mogla bi ugasiti njezine nade da će dobiti zeleno svjetlo za revidirani sporazum o izlasku o kojem će se, kako je obećala, zastupnici u parlamentu izjasniti na glasovanju koje bi se trebalo održati do 12. ožujka.

Parlament bi u srijedu trebao održati raspravu i glasati o sljedećim koracima na britanskom tegobnom putu napuštanja Unije, a zastupnici bi trebali iznijeti prijedloge ili amandmane koji bi mogli uključivati odredbu da se o sporazumu o Brexitu glasa na referendumu.

'Iznijet ćemo ili snažno podržati amandman u korist izražavanja volje javnosti kako bismo spriječili da se štetni Brexit konzervativaca nametne zemlji. Ovako ili onako, učinit ćemo sve što je u našoj moći da spriječimo scenarij izlaska iz EU-a bez sporazuma', riječi su koje će čelnik laburista Jeremy Corbyn uputiti svojim zastupnicima, priopćio je njegov ured.

  • +12
Brexit prosvjedi pred britanskim parlamentom Izvor: Pixsell / Autor: Victoria Jones/Press Association/PIXSELL

Corbyn se već dulje vrijeme nalazi pod pritiskom da podrži održavanje drugog referenduma, no to mu pitanje predstavlja veliku dilemu.

I dok mnogi članovi stranke i pristaše gorljivo zagovaraju 'glas naroda', ostali jednostavno žele da Britanija napusti EU što prije.