VAŽNE ZNAČAJKE

Žurite s kupnjom Android mobitela? Prvo provjerite ove četiri stvari

06.09.2017 u 13:30

Bionic
Reading

Postoji velik broj stvari na koje kupci novih mobitela moraju obratiti pažnju, a mi vam donosimo one na koje bi trebali paziti apsolutno svi!

1. Brzi procesor

Procesor je definitivno dobra značajka za početak izbora dobrog telefona. On nije samo broj megaherca ili broj jezgri, već dio cjelovitog sustava na čipu koji diktira druge značajke telefona, od LTE brzine i podržane frekvencije rada pa sve do rezolucije ekrana. Zahvaljujući apsolutnoj dominaciji procesora iz Qualcomma, ovih dana je dosta lako znati što radite kada birate procesor.

Svaki procesor iz Qualcomma ima ime sačinjeno od tri brojke: prva je serija, druga je generacija i treća je iteracija generacije (836 je, recimo, nabrijana verzija 835-ice).

Evo koje serije Snapdragona postoje:

800: Najmoćnija serija koju nalazimo uglavnom u najmoćnijim flagshipima. Ona garantira brz rad telefona i što je najvažnije, igre koje nikad neće trzati.

600: Ova verzija procesora ide u sve uređaje srednje klase. Radi se o ok procesoru koji možda neće tjerati najzahtjevnije igre, ali će većinu toga odraditi bez da vas izživcira.

400: Ovo je zbilja najosnovniji procesor iz Qualcomma. On podržava brzo punjenje i snimanje videa u rezoluciji 1080p.

200: Jeftinjara, ukratko. Podržava 8MP kamere, NFC i LTE.

Drugi proizvođači

Najpoznatiji među 'drugim procesorima' je Samsungov Exynos koji je u principu nešto slabiji od Qualcommovog Snapdragona iste klase.

Drugi čipovi uključuju one iz MediaTeka. Riječ je o jeftinim alternativama Qualcommovcima koje je moguće pronaći u jeftinim uređajima manje poznatih proizvođača.

2. Minimalno 4GB RAM-a

Količina memorije u vašem uređaju varzra od 1 do 8GB. Koliko vam, doduše treba? Štoviše, da li više memorije znači bolji mobitel? 

Android je, bez da duljimo, vrlo učinkovit po pitanju menadžmenta memorije. Upravo zbog toga uređaj nema ugrađene 'ubojice procesa'. Onaj dio priče gdje RAM ulazi u igru je multitasking odnosno paralelni rad više aplikacija. Ako imate 2GB RAM-a, male su šanse da ćete moći imati puno istovremeno otvorenih aplikacija. Tim rečeno, 1 GB je smeće, 2 GB su ok za neke osnovne modele, 3 GB je ok za multitasking, a 4GB koriste skoro svi flagshipi.

A što je s mobitelima koji imaju 6 ili 8 GB memorije? Uglavnom je riječ o marketingu i prenemaganju. Naravno, kroz par godina ćemo vjerojatno pojesti ovu izjavu, ali trenutno - zbilja nema šanse da ćete do maksimuma iskoristiti 8 GB u svojem OnePlusu ili Essentialu.

  • +4
Najbolji smartfoni u 2017. Izvor: Reuters / Autor: BRENDAN MCDERMID

3. Minimalno 32 GB zapremnine

Kada kupujete telefon valja voditi računa o tome ima li slot za dodatnu zapremninu u vidu SD kartice i imate li flat internet. Ako odgovor na ova pitanja glasi da, onda zbilja ne trebate brinuti o eventualnom nestanku prostora. I ne brinite - Android radi jako dobro sa vanjskom zapremninom, što znači da nećete zamijetiti razliku između interne i SD memorije. Ako imate ograničenu podatkovnu tarifu, pazite da vaš telefon ima proširivu zapremninu i barem 16 GB prostora. Ako nas pitate, 64 GB je trenutno taman koliko vam treba, dok je 128 GB najbolja stvar ikad.

4. Lijepi kontrastni ekran

Ovu stavku već znate i sami. Ovih dana svjedočimo izvrsnim ekranima čak i kod slabijih modela. Primjera radi, Moto E4 koji košta oko 600 kuna ima sasvim soldini ekran od 720p. Ako date oko 800 kuna već ćete se moći igrati sa prikazom od 1080p.

Ako kupite flagship, računajte slobodno na 2K (Galaxy S8) ili čak 4K ekrane (Sony Xperia XZ Premium). Naravno, tu je razlika u kontrastu, svjetlini, bojama, kutevima gledanja i tako dalje - no u osnovi, jako teško ćete završiti s nečime što ne prikazuje HD.

E sad - što se tehnologije ekrana tiče, tu imamo novu priču - izbor između LCD i AMOLED ekrana. Potonji ima dublju paletu crne, kao i bogatije boje te je zbilja važan ako želite eksperimentirati sa virtualnom stvarnošću. AMOLED je tradicionalno vezan uz skuplje modele zbog, pogodili ste, cijene. Njegova glavna konkurencija LCD postaje toliko dobvar da u zadnje vrijeme bolji modeli zbilja previše ne kaskaju za skupljim AMOLED-om. 

Ovih dana više se gleda na rubove ekrana nego na sam ekran. Velik broj flagshipa 'oslobađa ekran' minimalističkim ili potpuno odsutnim okvirom. Za te mobitele ćete, naravno, dati puno više novca nego za one čiji ekran štite plastični ili metalni rubovi.