TEHNO SAVJETI

Zlata vrijedni savjeti: Evo kako stari Android može zasjati kao nov

23.03.2022 u 06:45

Bionic
Reading

Ako si ne možete priuštiti novi pametni telefon s Googleovim operativnim sustavom, pogledajte što možete učiniti kako bi vaš sadašnji uređaj brže radio i bolje izgledao

Trebate li doista kupovati novi pametni telefon svake dvije do tri godine? Pokazat ćemo vam kako možete udahnuti novi život u uređaj koji već dobro poznajete i koji vas je dosad vjerno služio.

1. Promijenite wallpaper

Istina, ovo je tek kozmetička promjena. Ali, može biti jednostavan prvi korak, uvod za zahtjevnije zahvate. Promijenite, dakle, pozadinsku sliku na vašem mobitelu. Možete ih birati ručno ili izbor prepustiti nekoj od brojnih dostupnih aplikacija koje služe toj svrsi.

2. Nadogradite operativni sustav

Ako to hardver vašeg pametnog telefona omogućava, pobrinite se da je na njemu uvijek najnovije izdanje operativnog sustava. Tako ćete imati pristup novim značajkama, boljoj zaštiti i tome slično.

3. Instalirajte novi launcher

Jedna od glavnih prednosti Androida je to što nudi širok raspon mogućnosti kako mobitel možete prilagoditi svojim potrebama i željama.

U trgovini aplikacijama Google Play naći ćete obilje launchera, aplikacija koje ne samo što će vam ponuditi niz novih mogućnosti, već ćete njima osvježiti i izgled sučelja vašeg pametnog telefona.

Isprobajte, recimo, ove: Nova, Action, Microsoft...

4. Zamijenite bateriju

Poznato je kako baterije gube na kapacitetu s vremenom i korištenjem. Nakon nekoliko godina to može postati priličan problem i prisiliti vas na česta punjenja i dopunjavanja.

Stoga umjesto novog mobitela nabavite novu bateriju i njome produljite radni vijek uređaja kojeg već imate.

5. Zamijenite zaštitu za zaslon

Zaštita za zaslon također će se istrošiti nakon nekog vremena. Srećom, nisu naročito skupe i gotovo je uvijek moguće pronaći model koji će odgovarati zaslonu vašeg uređaja. Nabavite novi, pošaljite sadašnji u zasluženu mirovinu.

6. Zamijenite maskicu

Nova maskica također je lak i jednostavan način kako osvježiti vaš pametni telefon. Možete se obradovati novom bojom ili ju vlastoručno ukrasiti.

7. Stavite novu foliju

Folije ne služe toliko za zaštitu koliko tome da vaš mobitel poprimi novi izgled. Praktične su jer ne dodaju težinu uređaju, niti ga čine nezgrapnijim za korištenje.

8. Obrišite suvišne datoteke

Kako ga redovno koristite, tako se u vašem pametnom telefonu polako nakupljaju fotografije, slike, video zapisi, dokumenti, GIF-ovi i tko zna što sve još.

Čak i ako većinu toga želite zadržati jer vam je potrebno ili kao uspomenu, sigurno se dobrog dijela možete (i trebate) riješiti.

Oslobodite li memoriju za pohranu, olakšat ćete rad vašem uređaju, moguće i ubrzati ga. Dobro je temeljito počistiti datoteke svakih tri do šest mjeseci. Što više toga uklonite, to bolje.

9. Obrišite stare aplikacije koje ne koristite

Što vrijedi za dokumente, vrijedi i za aplikacije. Deinstalirajte sve koje niste koristili dulje od, recimo, dva ili tri mjeseca. Ako ništa drugo, time što ćete ih ukloniti napravit ćete više mjesta za nove.

10. Nadogradite aplikacije koje koristite

Aplikacije koje ste zadržali trebate održavati u dobrom stanju kako bi mogli izvući iz njih najviše koliko je moguće. Evo kako to možete napraviti:

  • Otvorite aplikaciju Google Play.
  • Kucnite svoju profilnu fotografiju.
  • Odaberite Manage apps & device.
  • Kucnite Update all.

Svaka nadogradnja sa sobom u pravilu donosi makar minimalna poboljšanja, ako već ne i veće nove značajke i druge mogućnosti, piše Make Use Of.