nekoliko je znakova

Mislite da se na vašem smartfonu nalazi alat za špijuniranje? Evo kako ga sigurno prepoznati i maknuti

05.03.2022 u 08:00

Bionic
Reading

Ako ste prepoznali simptome instaliranog špijunskog softvera na Androidu ili iOS-u, postoji nekoliko načina na koje ga možete odstraniti

Prije nego što krenemo nabrajati obrambene metode protiv softvera za uhođenje, valja otkriti nalazi li se on uopće na vašem uređaju. Simptoma, piše Makeuseof, ima nekoliko: pregrijavanje baterije, brzo pražnjenje baterije, promjena u lokacijskim postavkama i neobične notifikacije.

Ako ste korisnik iPhonea, postoji velika šansa da na vašem telefonu nema stalkerwarea, već da je riječ o nekom drugom problemu. Premda instalacija takve vrste softvera na Appleov uređaj nije nemoguća, ona je uglavnom češća na uređajima koji su jailbreakani. Na telefone ove vrste puno je lakše instalirati stalkerware, što znači da ne bi bilo loše da se sjetite jeste li jailbreakali uređaj.

Postoje tri učinkovita načina brisanja stalkerwarea.

Povratak uređaja na tvorničke postavke

Premda tvorničko resetiranje uređaja možda predstavlja problem zbog brisanja sveg softvera, ono će izbrisati i stalkerware. Ako to radite, prvo napravite sigurnosnu kopiju videa, kontakata i fotografija. Jedini pravi problem s potencijalnom sigurnosnom kopijom taj je da ona može sadržavati i stalkerware. Ako možete, pokušajte ga prepoznati i potom sigurnosno pohraniti samo najvažnije informacije - fotografije i kontakte. Povratkom na tvorničke postavke deinstalirat ćete sve neesencijalne aplikacije, odnosno maknuti bilo kakav stalkerware.

Povratak na tvorničke postavke vrši se putem postavki i varira među uređajima. Dok je na iPhoneu procedura uvijek ista, Androidi variraju od proizvođača do proizvođača, ali su svi u načelu vrlo slični. Ako niste sigurni kako obaviti resetiranje, jedna pretraga Googleom u kojoj upisujete vaš model uređaja i pojam tvorničko resetiranje (factory reset) trebala bi vam dati vrlo dobar odgovor.

Nadogradite operativni sustav

Neke vrste stalkerwarea funkcioniraju samo na starijim verzijama operativnih sustava, što znači da ćete nadogradnjom OS-a možda isključiti stalkerware. To definitivno nije garancija, no vrijedi ju isprobati.

Koristite softver za eliminaciju spywarea

S obzirom na to da je stalkerware jedna od vrsta spywarea, uvijek možete koristiti antivirusni softver koji prepoznaje prijetnje te vam daje opciju za njihovo brisanje. On može i spriječiti instalaciju stalkerwarea ili virusa. Dobri antivirusni programi su oni Nortona, McAfeeja, BitdDefendera i Avire. Dio njih također košta, pa predlažemo da odvagnete cijene prije nego što se predbilježite za nečiju zaštitu.