TEHNO SAVJETI

Zgodan trik: Evo kako ugasiti samo zaslon laptopa pritiskom na tipku

25.09.2020 u 08:44

Bionic
Reading

Ako želite brz i praktičan način kako isključiti zaslon računala bez zatvaranja poklopca, možete namjestiti tipku za uključivanje/isključivanje računala kako bi obavila taj posao za vas

Microsoftov operativni sustav Windows 10 ima zgodnu značajku pomoću koje možete isključiti zaslon računala pritiskom na tipku za uključivanje/isključivanje.

Naime, ako želite brz i praktičan način kako isključiti zaslon računala bez zatvaranja poklopca, možete namjestiti tipku za uključivanje/isključivanje računala kako bi obavila taj posao za vas, piše Make Use Of.

Kako bi promijenili funkciju koju tipka za uključivanje/isključivanje obavlja trebat ćete otvoriti značajke za upravljanje energijom na vašem laptopu.

  • Postavite kursor računalnog miša na sličicu baterije na taskbaru i kliknite desnu tipku miša.
  • Odaberite Power Options.
  • Odaberite koju ćete funkciju pripisati toj tipci.
  • Na raspolaganju su dvije opcije: što tipka radi dok je laptop uštekan u struju i što kad radi na baterijski pogon. Kako bi promijenili postavku prvo odlučite odnosi li se promjena na prvu, drugu ili obje spomenute opcije.
  • Potom u svakom stupcu zasebno pronađite red s tekstom When I press the power button i kliknite padajući izbornik.
  • Odaberite Turn off the display.

Nakon što završite tipka za uključivanje/isključivanje na vašem prijenosniku bi trebala isključivati zaslon kad ju dulje držite ili ga ponovno uključiti, opet uz dulji pritisak. Pazite da pritom ne pretjerate kako ne bi prisilno pokrenuli računalo (i izgubili sve što ste radili, a niste spremili).

Zašto biste uopće gasili samo zaslon? Pa, za razliku od načina rada hibernacije i spavanja, gašenje zaslona ne stavlja računalo u mirovanje. Čim uključite zaslon naći ćete ga tamo gdje ste ga ostavili.

To može biti korisno kad, recimo, trebate ostaviti računalo dok instalira veće softverske nadogradnje ili dok puštate samo glazbu, bez slike.

Isključite li zaslon nestat će slike i na svim monitorima povezanima s vašim računalima, pa imajte to na umu.