TEHNO SAVJETI

Što kada laptop slučajno 'zalijete'? Ključ je u brzoj reakciji

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 20.09.2020 07:49
  • Objavljeno 20.09.2020 u 07:49
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Alexander Borisenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko reagirate brzo i držite se nekoliko osnovnih pravila, postoji šansa za spas tipkovnice i laptopa

Prolili ste tekućinu po vašem prijenosniku? Za početak, odmah isključite laptop iz struje i ugasite ga. Ako tekućina prodre kroz tipkovnicu i dođe do unutarnjeg dijela laptopa, ona može uzrokovati kratki spoj i oštetiti komponente. Ukoliko gasite računalo, predlažemo da preskočite softversku komandu, već dugo držite tipku za paljenje. Nakon toga, ako možete, izvadite bateriju, predlaže Makeuseof.

Nakon što ste izvadili bateriju i osigurali da laptop više nije upaljen, pokupite svu tekućinu koju vidite - kuhinjski ručnici će vam ovdje biti od velike koristi te ćete spriječiti dodatno prodiranje tekućine dublje u laptop. Ako možete, obavezno pokupite tekućinu tako da je procuri među tipke. Pokušajte ne gurati tekućinu dublje.

Sljedeći korak je sušenje unutarnjih komponenti. Ako možete sigurno i jednostavno odvojiti vanjsko kućište učinite to i sve unutra posušite. Nemojte koristiti fen zato jer će stvoriti statički elektricitet.

Nakon toga maknite tipke i počistite sve što je prošlo ispod - ako to možete (sve zavisi o vrsti laptopa). Ako ne možete izvaditi tipke (nemojte koristiti silu), ostavite laptop kako je - i okrenite ga naopačke.

nađite sigurno mjesto gdje možete postaviti laptop tako da je otvoren i da tipke gledaju prema dolje. Pokušajte ga postaviti tako da ne oštetite ekran, jer ćete u protivnom morati popravljati tipkovnicu, komponente i zaslon. Za svaki slučaj, ostavite računalo u ovom položaju minimalno 24 sata.

Nakon što ste osušili laptop, možda ćete imati problema s ljepljivim tipkama. Uzmite obične vlažne maramice i ne biste trebali imati problema sa čišćenjem. Ako ste isprobali sve što smo nabrojali i računalo dalje ne radi, vrijeme je za posjet lokalnom serviseru koji će profesionalno pregledati računalo i za naknadu otkloniti sve kvarove (ili spasiti hard disk/SSD).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!