TEHNO SAVJETI

Želite upotrijebiti smartfon ili fotoaparat kao web kameru? Evo kako to možete učiniti

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 24.10.2020 16:03
  • Objavljeno 24.10.2020 u 16:04
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Laura Thompson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako bi udovoljili povećanoj potražnji, proizvođači kamera počeli su nuditi softver pomoću kojeg je moguće prenamijeniti druge kamere kako bi poslužile kao web kamere

Otkako je zavladala pandemija koronavirusa web kamere počele su igrati veću i značajniju igru u našim poslovnim i privatnim životima nego ikad prije.

Kako bi udovoljili povećanoj potražnji, proizvođači kamera počeli su nuditi softver pomoću kojeg je moguće prenamijeniti druge kamere kako bi poslužile kao web kamere. Evo pregleda nekoliko načina kako to možete učiniti.

Kako upotrijebiti uređaj s Androidom ili iOS-om kao web kameru

Ako imate pametni telefon ili tablet računalo s operativnim sustavima Android ili iOS, možete ih upotrijebiti kao web kamere.

Potražite odgovarajuću aplikaciju - recimo, DroidCam za Android ili iOS - pa ju upotrijebite kako biste smartfon povezali s računalom pogonjenim Microsoftovim operativnim sustavom Windows 10 ili Appleovim iOS-om.

Za iOS bi dobro mogla poslužiti i aplikacija EpocCam, piše Verge.

Kako upotrijebiti bezzrcalnu ili DLSR kameru kao web kameru

Niz proizvođača objavio je softver pomoću kojeg možete prenamijeniti svoj fotoaparat u web kameru.

Ako imate noviji model Canonovih bezzrcalnih, DSLR ili PowerShot kamera na raspolaganju vam je EOS Webcam Utility for Windows 10, kao i izdanje tog softvera za macOS.

FujiFilm nudi novi softver pomoću kojeg pojedini modeli iz serija bezzrcalnih kamera X i GFX mogu postati web kamere. Aplikacija se zove Fujifilm X Webcam i koristi USB sučelje.

Model Hero 8 tvrtke GoPro već je moguće koristiti na računalima s Windowsima i macOS-om kao web kameru.

Za Olympusove bezzrcalne kamere također postoji aplikacija - OM-D Webcam Beta - namijenjena povezivanju s računalima s Windows 10 i macOS.

Panasonic je za kamere Lumix objavio službenu prateću aplikaciju pomoću koje ih možete spojiti na Windows ili Mac, a prepoznat će ih i aplikacije kao što su Google Meet i Zoom.

Sony je objavio novu inačicu svog softvera Imaging Edge Webcam za Macove pomoću koje možete novije modele njihovih kamera koristiti kao kamere za pozive putem računala te Skypea ili Zooma. Izdanje za Windows dostupno je od kolovoza ove godine.

Sigurnosne kamere Wyze doile su softversku nadogradnju pomoću koje mogu postati funkcionalne web kamere. Taj ćete firmware morati ručno instalirati na kameru, a i računajte na to kako ćete time prekinuti njenu vezu s aplikacijom Wyze.

Srećom, taj je postupak moguće obrnuti i vratiti sigurnosnu kameru u normalan način rada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!