TEHNO SAVJETI

Želite povezati vaš mobitel koji pokreće Android s televizorom? Evo više načina kako to učiniti

14.08.2022 u 17:32

Bionic
Reading

Postoji više razloga zašto biste reproducirali sliku s vašeg Androida na puno većem zaslonu, kao i načina kako to možete učiniti

Zašto biste povezali vaš pametni telefon s Googleovim operativnim sustavom i televizor, pitate se? Pa, više je situacija u kojima to može biti praktično.

Recimo, možete pohraniti prezentaciju na mobitel umjesto USB stick. Prikazati fotografije iz galerije ili igrati igre na zaslonu znatno većem od onog na vašem mobitelu. Ili gledati omiljene serije dok ste na godišnjem odmoru.

Pogledajmo kakve su vam mogućnosti povezivanja na raspolaganju.

Chromecast

Ako imate uređaj Chromecast ili pametni televizor s ugrađenom podrškom za Chromecast, provjerite ima li aplikacija koju želite koristiti podršku za taj oblik povezivanja (casting).

Među podržanim aplikacijama su, primjerice, Netflix, Hulu, HBO Now i Google Photos. Pronađete li ju, moći ćete slati sadržaj s mobitela na TV u nekoliko koraka.

Za to će vaš pametni telefon trebati biti na istoj Wi-Fi mreži kao i Chromecast, odnosno pametni TV. Kucnite sličicu u obliku kvadrata koja predstavlja casting. Odaberite kompatibilan uređaj na koji želite prenijeti sadržaj.

Zrcaljenje (mirroring)

Zrcaljenje će dobro poslužiti za aplikacije u kojima nema sadržaja zaštićenog autorskim pravima ili koje službeno ne podržavaju casting.

I dalje ćete trebati Chromecast ili kompatibilni pametni televizor, kojeg ćete trebati povezati s aplikacijom Google Home.

Otvorite aplikaciju Google Home i kucnite znak plus (+) u gornjem lijevom kutu ako je uređaj potrebno dodati. Ako nije, kucnite uređaj na koji želite emitirati sadržaj pa kucnite Cast my screen pri dnu kako biste prebacili zaslon mobitela na TV.

Kad ste gotovi s pregledom sadržaja kucnite Stop mirroring.

  • +3
Udaljen div okovan ledom: Jeste li znali za ove fascinantne činjenice o Neptunu? Izvor: Profimedia / Autor: NASA / Sciencephoto / Profimedia

Kako je zrcaljenje uvedeno još s izdanjem Androida 5.0 Lollipop, brojni ga uređaji imaju, ali se ponekad treba malo potruditi kako biste ga pronašli.

Samsungovi mobiteli imaju značajku Smart View koja služi povezivanju i dijeljenju sadržaja na mobitelu.

Povezivanje adapterom ili kabelom

Možete također upotrijebiti kabel HDMI i adapter kako biste spojili mobitel s televizorom. Oprema potrebna za to varira ovisno o tome o kakvoj je vrsti zaslona riječ, koliko dugo bi povezivanje trebalo trajati i hoćete li trebati puniti mobitel dok se to događa.

Najjednostavnije rješenje je adapter koji spaja USB-C i HDMI, pri čemu će USB-C u vaš mobitel, a HDMI u televizor. To neće biti moguće ako pametni telefon ne podržava način rada HDMI Alt, što omogućava prijenos video sadržaja s mobilnih uređaja.

Ako adapter nema utor za punjenje nećete moći puniti mobitel dok je prijenos sadržaja na TV u tijeku.

Što ako imate micro USB? Pa, i za to postoji adapter, a trebat ćete i podršku za način rada MDL.

DLNA stream

Većina televizora koji se mogu spojiti na internet također podržavaju i protokol za streaming DLNA. Može poslužiti za prijenos multimedijskih sadržaja s vašeg mobitela, ali ne i serija s Netflixa i drugih zaštićenih sadržaja.

Korisna bi vam mogla biti jednostavna i besplatna aplikacija LocalCast, pomoću koje je moguć streaming glazbe, fotografija i videa na uređaj koji podržava DLNA, piše PC Mag.