TEHNO SAVJETI

Ne znate kamo ste ih pohranili? Evo kako u Windowsima možete s lakoćom potražiti video datoteke

08.08.2022 u 12:49

Bionic
Reading

Nikako ne možete pronaći stari video kojeg ste snimili i onda pohranili na PC? Evo nakoliko načina na koje ćete ih lakše pronaći

Ako vam je dosta prekopavanja po mapama i ručnom potragom za zaboravljenim videima na Windowsima, ne brinite. File Explorer ima vrlo dobar alat za pretragu i komande koji služe isključivo za pretraživanje videa. U ovom ćemo vodiču proći kroz načine na koje možete pronaći videe koji su skriveni na vašem računalu.

Koristite traku za pretragu u File Exploreru

Traka za pretragu u File Exploreru olakšava potrage za datotekama i mapama na vašem uređaju. Dobra stvar za ovaj konkretan problem je što se pretraga može iskoristiit i za videe. Za početak je potrebno otvoriti File Explorer klikom na ikonicu na radnoj traci. Ako vam se to ne da, pritsnite Win+E.

Kliknite na opciju 'This PC' na lijevoj strani ili otvorite mapu s videima. U ovom slučaju ćemo pokazati kako tražiti videe u mapi preuzimanja, odnosno Downloads. Nakon što ste birali mapu upišite kind:video u traku za pretragu i pritisnite Enter. Nakon toga biste trebali vidjeti sve vaše videe, piše Makeuseof.

Pretraga za videima uz pomoć određenih imena datoteka

Potraga za izgubljenim ili datotekama na uređaju nije prtežak zadatak ako znate što radite. Skrolanje niz listu rezultata pretrage, s druge strane, može biti zamorno, što nas dovodi do sljedećeg pitanja: Kako onda potražiti neki određen video?

Sve dok znate ime datoteke, to nije problem. Otvorite File Explorer, kliknite na This PC ili samo otvorite mapu u kojoj držite videe. Upišite ime datoteke kind:video u traku za pretragu, no zamijenite ime datoteke s točnim imenom videa koje tražite. Primjerice, ako tražite video koji se zove 'Jedrenje', napišite Jedrenje kind:video i pritisnite Enter. Računalo će potom ispisati sve datoteke koje su videi i imaju ime 'Jedrenje'.

Traženje određenog video formata

Što ako želite prikazati rezultate pretrage za određene video formate? Nije problem - učitajte Explorer i kliknite na This PC te odite do mape koju želite pretražiti. Napišite ext:.format datoteke u traku za pretragu i zamijenite format datoteke sa ekstenzijom poput MP4, AVI ili nešto treće. Drugim riječima, ako tražite MP4 datoteke, treba napisati ext:.MP4 te nakon toga pritisnite Enter.

Ako znate ime videa kojeg tražite, možete ići korak dalje - tražiti video uz pomoć imena datoteke i formata. Prvo morate otvoriti File Explorer (kao i u prijašnjim primjerima) te upisati ime datoteke ext:.format datoteke te zamijeniti 'ime datoteke' s imenom datoteke koju tražite i zamijeniti 'format datoteke' s formatom kojeg tražite. Primjerice, ako tražite MP4 koji se zove 'Jedrenje', vaša pretraga bi trebala glasiti Jedrenje ext:.MP4.