DOBRO ZA ZDRAVLJE

Želite li se naspavati, evo što trebate učiniti s mobitelom

11.10.2015 u 07:51

Bionic
Reading

Loše spavate ili imate problema s nesanicom? Moguće je kako na vaš miran i dubok san nepovoljan utjecaj imaju gadgeti koje ne ispuštate iz ruku. Ako je to doista uzrok problema, evo kako ga možete riješiti

Mnogi među nama navečer se opuštaju čitajući e-knjige, gledajući film na laptopu ili listajući Facebook na pametnim telefonima i tablet računalima. Stručnjaci kažu kako to nije zdravo, zato što prekomjerno korištenje elektroničkih medija može ometati redovni ciklus i pojačati poremećaje spavanja.

U čemu je problem i što možemo poduzeti?

Više je istraživanja pokazalo kako korištenje gadgeta navečer može imati loš utjecaj na količinu i kvalitetu spavanja. Uzrok tome je izlaganje svjetlu u vrijeme kad je noć. I to ne bilo kakvom, već kratkovalnom plavom svjetlu, koje emitiraju praktično svi osvijetljeni zasloni.


Istu vrstu svjetla emitira Sunce, što nam pomaže ostati budnima. Problem nastaje kad mu se izlažemo tijekom noći, čime mozak uvjeravamo kako je još uvijek dan, pa počinje smanjivati izlučivanje melatonina, hormona kojeg proizvodimo tijekom noći i koji priprema tijelo za spavanje. Jedna je studija pokazala kako je utjecaj toliko jak da bi plavo LED svjetlo na upravljačkoj ploči automobila moglo učinkovito spriječiti vozače da zaspu za volanom.

Smanjeno izlučivanje melatonina također je povezano i s rakom te dijabetesom.

Što, dakle, možemo napraviti, osim isključiti gadgete par sati prije no što se uputimo u krevet? U Googleovom dućanu Play naći ćete brojne aplikacije koje filtriraju plavo svjetlo.


Većina njih funkcionira na sličan način. Tijekom dana su neaktivne, no kad padne noć na zaslon postave crveni sloj preko zaslona kako bi mu promijenile temperaturu boja.

To svemu što gledate daje crvenkastu boju, na što se treba privići, ali smanjuje negativne učinke plavog svjetla te značajno smanjuje odsjaj, što bi trebalo smanjiti naprezanje očiju tijekom korištenja mobitela u slabije osvjetljenim prostorijama.

Aplikacije nisu savršene. Crveni sloj smanjuje kontrast, a crnu boju pretvara u vrlo tamnu crvenu. Također, aktiviraju sigurnosnu značajku u Androidu, pa pojedina dugmad postane nedostupna.

Twilight (besplatna i s plaćanjem)

Među najboljim aplikacijama koje filtriraju plavo svjetlo. Progresivno smanjuje temperaturu boja zaslona i prigušuje zaslon sve dok ne dosegne odabrane razine boje i svjetline. Promjena je postupna, pa skoro da ju nećete ni primijetiti.

Koristeći senzor svjetla na vašem smartfonu, Twilight može stalno prilagođavati svoje postavke automatski, u skladu s osvjetljenjem prostorije u kojoj se nalazite.

CF.lumen (besplatna ili s plaćanjem)

Ako ste među naprednim korisnicima i rootali ste svog Androida, CF.lumen je moćnija alternativa Twilightu. Umjesto crvenog sloja koristi posebno prilagođeni driver koji izravno upravlja načinom na koji zaslon prikazuje boje. Zbog toga ima znatno kvalitetniji output. Crna ostaje crnom, nema gubitka kontrasta, a vaš je zaslon lakše čitljiv.

Koristi vašu lokaciju kako bi odredio u koje vrijeme Sunce izlazi i zalazi. Po početnim postavkama primjenjuje filter Sundown Color pri zalasku, crveni filter kojeg možete prilagoditi sukladno svojim potrebama i željama. Između jedan i pet ujutro prebacuje se na žešći filter Sleep Core.

Kako je riječ o aplikaciji za rootane uređaje, instalacija i deinstalacija su pomalo zahtjevni procesi. Kad prvi put pokrenete aplikaciju, tražit će od vas instalaciju prilagođenih drivera i ponovno pokretanje mobitela. Kad ju poželite deinstalirati, sjetite se isto učiniti i s tim driverima.

Nemate li pristup rootu, aplikacija ima i 'rootless' način rada, u kojem koristi sloj sličan onome iz Twilighta.


Možete i smanjiti plavo svjetlo bez filtriranja. Ključno je smanjiti količinu svjetla kojem ste izloženi. Stoga je zbog manje površine zaslona bolje koristiti pametni telefon umjesto tablet računala. Smanjite razinu svjetla koliko god možete. Ako je na raspolaganju značajka za noćni način rada, uključite ju.

Koristite li čitač e-knjiga, uključite pozadinu crno-na-bijelo ili sepiju. Daleko su bolje od od bijele.

Više:Make Use Of