NOSIVA TEHNOLOGIJA

Zašto je trebalo 30 godina da pametni satovi postanu – pametni?

14.01.2016 u 07:02

Bionic
Reading

Pametni satovi niknuli su u proteklih nekoliko godina kao gljive poslije kiše i danas su prilično uobičajena pojava na zapešćima. Da bi do toga došli trebale su im samo 32 godine!

Iako brojimo tek dvije - tri generacije satova koji se povezuju s telefonima, pametni satovi postojali su još u doba kad nije bilo niti pametnih telefona, ni mobitela, a ni računala kakva danas poznajemo.

Bilo je to doba terminala, a upravo se na njih spajao 1983. godine Data 2000, čije ime dolazi od činjenice da je mogao pohraniti 2000 znakova. Znakovi su se ukucavali preko eksterne tipkovnice koja je s njime dolazila, a spajala se zapravo bežično. Našao se tu i Seikov sat s planerom, podsjetnicima, i kalkulatorom s 4 funkcije, a Timex Datalink iz 1994. imao je preteču Microsoftovog Outlooka, Microsoft Schedule+, kao i kameru kojom je „čitao“ linije s računala i pohranjivao ih u memoriju sata.

U devedesetima je na scenu došao i prvi sat-telefon, a predstavio ga je Samsung, jedan od predvodnika novog vala pametnih satova koji se danas može pohvaliti vrhunskim Gear S2 modelom. Tadašnji sat nepamtljivog imena SPH-WP10 imao je antenu, LCD ekran, zvučnik i slušalicu te je omogućavao 90 minuta razgovora na jednoj bateriji.

Manje je više





Od osamdesetih do danas izmijenili su se satovi-telefoni, satovi koji se spajaju s računalima/terminalima, sa senzorima za otiskom prsta, ekranima osjetljivima na dodir, žiroskopima, vibrirajućim notifikacijama, Linuxom i raznim funkcionalnim i manje funkcionalnim mogućnostima. I sve to do 2000. godine.

Unatoč tome, prošlo je gotovo desetljeće i pol prije nego su pametni satovi zapravo zaživjeli u široj populaciji. Problem očito nije bio u broju funkcija i njihovoj raznolikosti, a upravo je to ono na što je prva generacija pametnih satova kakve danas poznajemo mislila da mora imati.

U posljednjoj generaciji konačno smo došli na svoje i dobili pametne satove koji su iznjedrili savršenu kombinaciju jednostavnosti korištenja i funkcija koje imaju smisla na pametnom uređaju mnogo drukčijem od onih na koje smo navikli.

Treba li pametni sat biti kompliciran?



Pobjednička formula se pokazala sljedećom: kvalitetan hardver + jednostavna interakcija + jednostavno sučelje.

Neki proizvođači uređaja konačno shvatili da pametni sat nije telefon u malom – proizvođači poput Samsunga danas u dobar hardver stavljaju različite jednostavne metode interakcije s uređajem koji omogućavaju da do svake funkcije dođete malim pokretom prsta (ili laganim okretajem vlastitog zapešća koje budi zaslon iz sna).

Na pametnom satu ne bi trebalo biti bitno imate li elegantne ili debele prste, što znači da na njegovom sučelju ne smije biti mnogo opcija odjednom, ili da opcije možete birati onako kako vam je najjednostavnije – na Gearu S2 to možete, primjerice, dodirom zaslona ili laganim okretanjem lunete, kako god vam bilo draže.

Novitet: Mikro-notifikacije



Promjena se dogodila i u aplikacijama – na sučelju stvorenom s korisnikom na umu i u dobroj aplikaciji rijetko ćete imati više od jedne kratke informacije i jedne do dvije moguće akcije vezane uz nju, jer su one komplementarne vašim drugim pametnim uređajima, ne zamjenjuju ih.

Notifikacije na pametnim satovima napravljene su tako da se interakcije mjere u sekundama: to su podsjetnici, prognoze, obavijesti o porukama, rezultati, izvješća o prometu, informacije o vlastitim navikama koje se mogu pokazati u nekoliko znakova.

Umjesto da vadite mobitel, kopate po aplikacijama i birate opcije po izbornicima, ove mikro-radnje možete napraviti u sekundi, pokretom zgloba ili prsta. Tako štedimo vrijeme, ali i živce ljudi s kojima pričamo ili radimo, a da ne vadimo mobitel iz džepa svakih nekoliko minuta.

30 godina tehnološkog napretka

Zašto je na kraju trebalo trideset godina da konačno dođemo do pametnog sata koji želimo i koji nam život čini lakšim, ne kompliciranijim? Tri desetljeća bila su potrebna da tehnologija dovoljno napreduje da shvatimo i naučimo kompleksne mogućnosti napraviti – jednostavnima.

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala u suradnji sa Samsungom kao dio native sadržaja tportala, a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.