LOZINKE NISU DOVOLJNE

Zaštitite svoje online račune u tri jednostavna koraka

13.08.2017 u 08:59

Bionic
Reading

Malo tko s pristupom internetu nema barem jedan online račun (u pravilu ih je oko 20) za koji treba korisničke podatke - ime i lozinku. Problem je u tom što lozinke same po sebi danas nisu dovoljna razina zaštite. Evo kako promijeniti stvari na primjeru društvene mreže Twitter, iako su savjeti općeniti

1) Postavite dvostupanjsku ovjeru

Iz savjeta u savjet, iz dana u dan, sigurnosni stručnjaci upozoravaju potrošače diljem svijeta da lozinke nisu dostatne. Koji god servis pruža mogućnost dvostrupanjske ovjere, treba to iskoristiti. Na primjeru Twittera valja pratiti sljedeće korake: 

  • Posjetiti glavnu stranicu društvene mreže i ulogirati se na svoj račun
  • U gornjem desnom kutu valja otvoriti Account i odabrati Settings and Privacy
  • Nakon toga treba kliknuti na Security
  • Označiti kućicu s 'Verify login requests'
  • Nakon toga će Twitter poslati kod za ovjeru

2) Više je opcija za ovjeru

Za dvostupanjsku ovjeru pred korisnicima će se naći više različitih mogućnosti - ovisno o servisu koji se želi koristiti. Ona uobičajena je dobivanje SMS poruke kada god se netko pokuša ulogirati na račun. Istovremeno je riječ o minimumu koji se može napraviti za povećanje sigurnosti. 

Ono što je još sigurnije jest generiranje jednokratnih kodova za logiranje preko aplikacije. Ovu opciju omogućavaju Twitter i Facebook, npr. 

Moguće je generirati i backup kod, koji će servisu dokazati da je to izvorni korisnik ako se izgubi uređaj. 

3) Zaboravite na alate za upravljanje lozinkama

Neki savjetuju korištenje alata za upravljanje lozinkama, dok drugi smatraju kako je u pitanju vrlo nesigurno rješenje. Bloomberg navodi kako je pisanje na papir bolja stvar. Što je u konačnici uistinu optimalno, izgledno ovisi od savjeta do savjeta...