KAKO NE BI 'UPECALI' HAKERE

Jeste li promijenili zadanu lozinku na ruteru? Evo zašto biste trebali

28.06.2017 u 13:52

Bionic
Reading

Možda sigurnosni stručnjaci zvuče kao papige - no to je s razlogom. Potrošači još uvijek imaju očajnu naviku korištenja loših lozinki, a izuzetak u toj priči nisu ni ruteri. Zadane lozinke na mrežnoj opremi uvijek su nedostatne i dostupne su već na minijaturni korak web pretraživanja

Proizvođači mrežne opreme jednostavne lozinke poput 'password' koriste uz napomenu da je to za olakšavanje podizanja kućne mreže. U tom smislu su u pravu, no postoji brdo korisnika koji očima vole zaobići i drugu napomenu - da tu zadanu lozinku valja izmijeniti čim prije u nešto složeno i kvalitetno. 

Tko god ne vjeruje da je zadane lozinke lako za naći, samo neka proba otipkati 'dlink default password' ili 'linksys default password' i uživa u rezultatima. Moguće je naći čak i lozinke koje se razlikuju od modela do modela, no svima je zajedničko to da su namijenjene isključivo inicijalnom postavljanju uređaja. Već u tom procesu korisnici se moraju posvetiti izmjeni tih lozinki kako bi očuvali ruter i sve vezane uređaje od napada hakera. 

Izmjena lozinke nije toliko kompliciran proces, iako se sučelje za izmjenu razlikuje od proizvođača do proizvođača. Kome upute nedostaju, na računalu se može provjeriti na kojoj IP adresi se nalazi ruter

Za veliki broj kućnih mreža adresa je 192.168.1.1, a njenim tipkanjem u web preglednik trebalo bi se pristupiti ruteru. 

Za one koji nisu sigurni, valja otvoriti Command Prompt (tipkanjem CMD u Start izborniku) te tipkanjem naredbe ipconfig kako bi se prikazali detalji vezani uz mrežu.

Tko je povezan ethernet kablom, treba pronaći adresu Default Gateway pod Ethernet adapter. Za one koji su na ruter spojeni bežičnim putem, trebaju pogledati isto polje ali pod Wireless LAN adapter. 

Nakon što se u preglednik otipka adresa rutera, učitat će se njegovo korisničko sučelje i u pravilu zatražiti lozinka. Ako su upute izgubljene, jednostavnom pretragom na internetu iz par primjera gore moguće je saznati sve za početak priče. 

Kako promijeniti lozinku na TP Link ruterima Autor: Solve in Web
Kako promijeniti lozinku na D-Link ruterima Autor: Harish Bhathee

Nikad, ali baš nikad nemojte dopustiti da lozinke na uređajima koje ste kupili ostanu defaultne. Za njihovu izmjenu potrebne su tek minute, a razina zaštite osigurat će mirniji san.