RIJEČIMA STRUČNJAKA

Oprez! Što češće mijenjate lozinke, to ste manje sigurni

08.05.2017 u 15:36

Bionic
Reading

Sigurnosni stručnjak Paul Edmonds tvrdi da su korisnici diljem svijeta pogrešno uvjereni u to kako učestalo mijenjanje lozinki povećava sigurnost. U stvarnosti se postiže potpuno suprotan učinak

Tehnološki šef odjela National Cyber Crime Unit pri britanskoj agenciji NCA (National Crime Agency), Paul Edmonds, navodi kako sigurnosna industrija pruža pogrešne informacije krajnjim potrošačima. Pri svakoj mjesečnoj izmjeni lozinki (kako se obično savjetuje u industriji), raste vjerojatnost da će lozinke biti sve nesigurnije. 

Ljudi su godinama uspješno koristili sigurne i neizmjenjive lozinke

Kao primjer ovakvog funkcioniranja Edmonds je spomenuo PayPal. 'PayPal godinama nije tražio od svojih korisnika da nepotrebno mijenjaju lozinku (...) Da je to toliko kritično za cyber sigurnost, PayPal bi do sada izgubio mnogo novca i redovito tražio izmjenu lozinki od korisnika.'

Dio stručnjaka poput Edmondsa smatra kako korisnici učestalijim izmjenama lozinki zapravo nesvjesno biraju sve slabije i slabije - odnosno predvidljivije za napadače. 

Tko je uistinu u pravu teško je reći, no za početak priče na korisničkim računima online uvijek valja aktivirati dvostupanjsku ovjeru računa, pored snažne lozinke koja je dovoljno duga i koristi različite znakove. Bilo kako bilo, svijet računalne sigurnosti je iznimno složen, no danas dostupni alati postaju sve boljima - nemalo zahvaljujući i umjetnoj inteligenciji.

DailyMail