TEHNO PREGLED

Zanimljive nadogradnje: Stižu Android 13 i iOS 16, evo kako će promijeniti vaše pametne telefone

16.06.2022 u 16:04

Bionic
Reading

Nadogradnje dva najveća operativna sustava za mobitele bit će dostupne besplatno od jeseni ove godine. Evo pregleda najvažnijih promjena koje donose

Apple je nedavno predstavio iOS 16, novo izdanje svog operativnog sustava za pametne telefone iPhone. Google je izdanje Android 13 predstavio još prošlog mjeseca.

Obje će nadogradnje biti dostupne besplatno od jeseni ove godine. Evo pregleda najvažnijih promjena koje donose.

Novi izgled i mogućnosti zaključanog zaslona na iPhoneu

Od sad ćete moći mijenjati ne samo pozadinsku sliku (wallpaper), već i koristiti različite fontove i boje za prikaz sata. Također ćete na zaključani zaslon moći dodavati widgete.

  • +6
iPhone 13 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Poboljšani Google Wallet

Novo izdanje Androida donosi redizajniranu aplikaciju za digitalna plaćanja, kojoj će biti moguće pristupiti sa zaključanog zaslona. U Googleu također planiraju proširiti podršku kako bi obuhvatila ne samo bankovne kartice u digitalnom formatu, već i ukrcajne propusnice, potvde o cijepljenju i kino ulaznice.

Pojačanja za aplikacije za SMS-ove

Google je s Androidom 13 u aplikaciju za primanje i slanje SMS-ova ugradio tehnologiju Rich Communication Services, koja omogućava slanje slika visoke razlučivosti i velikih datoteka. Također će biti moguće kreirati grupne razgovore.

Apple je omogućio uređivanje i opoziv SMS-ova u aplikaciji iMessage nakon što su poruke već poslane.

Povećana sigurnost korisnika

Apple je uveo veću razinu kontrole nad lokacijskim podacima koje trajno dijelimo s drugima. Nova značajka Safety Check omogućit će brzu provjeru i opoziv pristupa takvim podacima kako bi se spriječile moguće zlorabe.

Google će, pak, pružiti veću mogućnost kontrole nad podacima koje dijelimo s aplikacijama vanjskih dobavljača.

Također ćemo moći drugima dati mogućnost pristupa samo do određenih fotografija umjesto do cijele galerije, piše New York Times.