TEHNO PREGLED

Svašta se priča: Vjerujete li u ove mitove o iPhoneu?

10.06.2022 u 10:37

Bionic
Reading

Od svakih deset pametnih telefona prodanih na svijetu barem je jedan Appleov iPhone. Pa ipak i dalje često možemo naletjeti na netočne tvrdnje o tim uređajima i operativnom sustavu koji ih pogoni

Donosimo pregled najčešćih zabluda vezanih uz iPhone i iOS, kao i pet zanimljivih informacija o njima za koje, vjerujemo, dosad niste imali prilike čuti.

Pet mitova o uređajima s iOS-om

1) Imuni su na zlonamjerni softver

Nisu. Iako Apple ima puno veću kontrolu nad svojim operativnim sustavom i primjenjuje stroža pravila kad su aplikacije u pitanju, to ne znači kako iPhone ne može biti zaražen virusom i drugim oblicima zlonamjernog softvera. Uređaje s iOS-om također je moguće napasti putem otvorenih mreža Wi-Fija u kafićima, zračnim lukama i drugdje.

2) Sve dobre aplikacije dolaze prvo u izdanju za iOS

Hm, ne baš. Razvojni programeri često preferiraju Appleovu platformu zato što im pruža priliku za bolju zaradu putem prodaje aplikacije ili unutar aplikacija. Ali, to ne znači kako ne postoji pregršt fantastičnih aplikacija koje debitiraju prvo u izdanju za operativni sustav Android, pa tek potom zažive i za iOS.

3) Teško je prijeći s Androida na iPhone i obrnuto

Nije, ako ste spremni odvojiti ponešto vremena i truda kako bi naučili razlike između ta dva operativna sustava. One postoje i nisu zanemarive (pogotovo zbog toga što nije riječ samo o pametnim telefonima već i o cijelim pratećim eko-sustavima s aplikacijama, servisima...) Ali, također nisu ni nesavladive.

  • +6
iPhone 13 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

ZNATE LI IH?

Pet zanimljivih činjenica o iPhoneu

1) Prvi iPhone imao je samo 15 aplikacija. Danas ih je u App Storeu oko dva milijuna.

2) Apple je od 2007. godine do danas izdao ukupno 33 modela iPhonea.

3) Appleov mobitel korišten je pri snimanju više filmova. Među njima su, recimo, Unsane, Tangerine, Detour, High Flying Bird, Snowmobile (Snow Steam Iron) i Lady Gaga: Stupid Love.

4) Nije iPhone bio prvi pametni telefon - ta titula pripada IBM-ovom modelu Simon, u prodaju puštenom još 1994. godine. Čak ni naziv iPhone nije isprva bio Appleov jer ga je bila zaštitila tvrtka Cisco Systems.

5) U svakom je iPhoneu Bono Vox. Pogledate li pažljivije, sličica Artists u aplikaciji Music u stvari je silueta pjevača skupine U2.

4) Appleovi mobiteli su samo za ljude dubokog džepa

Točno je kako su iPhonei u pravilu nešto skuplji od Androida. Ai danas su razlike u cijeni između uređaja u usporedivim kategorijama znatno manje, u pojedinim slučajevima i praktično zanemarive.

5) Što su specifikacije bolje, to je uređaj bolji

Ne nužno. Puno ovisi o tome kako i za što koristite mobitel, kao i što vam je pri tome važno. Appleovi uređaji su međusobno ujednačeniji u usporedbi s tisućama raznovrsnih Androida, ali se ipak razlikuju po pojedinim karakteristikama, poput primjerice trajanja baterije, načinu otključavanja uređaja...