TEHNO PREGLED

Svi su isti? Pobrojali smo najveće mitove i istine o Androidu

11.06.2022 u 18:02

Bionic
Reading

Iako Googleov operativni sustav već godinama dominira globalnim tržištem pametnih telefona, i dalje postoje brojne predrasude o tome kakav je i kako funkcionira

Donosimo pregled najčešćih mitova o petnaest godina starom operativnom sustavu za mobilne uređaje i ponešto zanimljivosti za koje, vjerujemo, dosad niste imali prilike čuti.

Pet mitova o uređajima s Androidom

1) Prekomplicirani su za korištenje

Usprkos činjenici kako je riječ o najraširenijem operativnom sustavu za mobilne uređaje na svijetu, i dalje se mogu čuti tvrdnje kako je Android prekompliciran za prosječnog korisnika.

Istina je kako postoje brojne vrste i izdanja Androida, i kako nisu sva podjednako jednostavna za savladati, kao i da se međusobno razlikuju u pojedinim funkcionalnostima.

Ali, općenito gledano, ključne funkcionalnosti Androida prilično je jednostavno naučiti, bez obzira koristite li uređaj s njime prvi put ili ste prije koristili neki drugi operativni sustav.

2) Svi su Androidi isti

Nisu. Često su vrlo slični, pa razlike treba tražiti tek u pojedinim značajkama i funkcionalnostima. No, većina proizvođača na ovaj ili onaj način prilagodi Android svojim uređajima, zbog čega nastaju razlike između, recimo, Samsungovih i Xiaomijevih mobitela.

Također, svako novo izdanje Androida donosi promjene u odnosu na prethodno, bilo u vidu naprednih novih značajki, bilo u poboljšanju postojećih. A i skuplji uređaji će u pravilu nuditi više mogućnosti nego jeftiniji.

3) Android je veći sigurnosni rizik

Ovo nije posve netočno jer su korisnici Androida doista češće izloženi napadima zlonamjernim softverom.

Djelomično je to zbog toga što su veća meta (ima ih puno više nego korisnika Appleovog operativnog sustava iOS), ali i zato što Android nudi puno veće mogućnosti prilagodbe korisničkim potrebama i željama.

Uz mjere opreza i zdravorazumsko korištenje ne biste trebali biti izloženi virusima i drugim napastima u većoj mjeri nego bilo tko drugi.

ZNATE LI IH?

Pet zanimljivih činjenica o Androidu

1) Poznati logo za Android u Googleu neslužbeno nazivaju Bugdroid. Njegovu dizajnericu Irinu Blok nadahnuo je piktogram s vrata muškog WC-a.

2) Android je isprva napisan kao operativni sustav za digitalne kamere.

3) Američka svemirska agencija NASA poslala je dva uređaja Nexus S s izdanjem Gingerbread na Međunarodnu svemirsku postaju kako bi testirala njihove senzore u orbiti.

4) Samsung je imao priliku kupiti Android prije Googlea. Odbili su jer ga nisu smatrali zanimljivim.

5) U svijetu godišnje biva prodano više uređaja s Androidom nego s iOS-om, Mac OS-om i Microsoftovim Windowsima zajedno.

4) Bolje specifikacije znače bolju izvedbu

Ovo je, pak, donekle točno, ali ne u potpunosti. Naime, najjači ili najnoviji hardver nije sam po sebi dovoljan. Potreban je i kvalitetan softver, koji može izvući najviše iz onog što ima na raspolaganju. Ako te dvije komponente ne funkcioniraju skladno, top specifikacije neće biti naročito korisne.

Također, nije nebitno ni kako koristite pametni telefon. Dobar primjer za sve navedeno su kamere. Veći broj megapiksela ne jamči kvalitetnije fotografije. Ako je prateća aplikacija za kameru loša ili ne znate osnovne fotografiranja, netko s kamerom s manje megapiksela snimit će bolje fotografije nego vi.

5) Android je sporiji od drugih operativnih sustava i češće se ruši

Nije posve netočno, ali... Ne treba smetnuti s uma kako postoji ogroman raspon uređaja s Androidom, s podjednako velikim jazom u kvaliteti komponenti, sastavljanja i softvera.

Naravno kako će Android kojeg ste platili 800 kuna biti sporiji od iPhonea koji košta dvije ili tri tisuće kuna. Ta dva uređaja jednostavno nisu u istoj kategoriji, niti ih treba uspoređivati.