PALE OŠTRE RIJEČI

Žali li to suosnivač WhatsApp-a prodaju Facebooku? Njegov intervju naljutio je mnoge

27.09.2018 u 11:41

Bionic
Reading

Iako ga je to učinilo milijarderom, Brian Acton danas žali što je sudjelovao u prodaji WhatsAppa Facebooku. No, Facebookov šef za blockchain tvrdi kako nije baš sve kako Acton tvrdi

Kao da iznenadne ostavke suosnivača Instagrama Kevina Systroma i Mikea Kriegera već same po sebi nisu bile dovoljne za napet i zahtjevan tjedan u sjedištu Facebooka, friško objavljeni intervju sa suosnivačem aplikacije WhastApp Brianom Actonom dolio je ulja na vatru.

U razgovoru za časopis Forbes Acton je kritizirao najveću društvenu mrežu svijeta zbog strategije monetizacije aplikacije koju su im on i Jan Koum prodali za 19 milijardi američkih dolara.

TEHNO SAVJETI

Evo kako se s društvenih mreža možete odjaviti koristeći drugo računalo

Pogledaj galeriju

Ostavio je dojam kao da mu je krivo što je uopće sudjelovao u tom poslu, usprkos tome što se zahvaljujući toj transakciji iznimno obogatio. 'Prodao sam privatnost mojih korisnika za veće dobro. Odabrao sam i pristao na kompromis. S time moram živjeti svaki dan', rekao je Acton koji je iz Facebooka izašao prije no što je mogao unovčiti opcije na dionice te tvrtke, što ga je koštalo više od 800 milijuna američkih dolara.

Druga strana priče

Na njegove je riječi reagirao David Marcus, nekadašnji šef odjela za Facebookovu aplikaciju Messenger koji je trenutno na čelu tima u kojem istražuju kako uvesti tehnologiju blockchain u tu društvenu mrežu.

U objavi naslovljenoj The other side of the story (Druga strana priče) ustvrdio je kako su u Forbesovom razgovoru s Actonom navedene 'izjave i prisjećanja na događanja koje se u velikoj mjeri razlikuju od stvarnosti kojoj sam svjedočio'.

Prema njegovim riječima Mark Zuckerberg je u više navrata izašao u susret suosnivačima Whatsappa. Kad su se preselili u Facebookov kampus tražili su potpuno drukčiji izgled ureda, s puno većim stolovima i osobnim prostorom, iznio je kao primjer.

U njihovom uredu se nije smjelo govoriti glasno, a konferencijske sobe ostali zaposlenici Facebooka nisu smjeli koristiti. 'To je išlo na živce mnogima u Facebooku, ali Mark ih je osobno branio i podržavao', naveo je Marcus.

DRUŠTVENE MREŽE

Tko vas sve slijedi na Facebooku i znate li što to podrazumijeva?

Pogledaj galeriju

Nakon što ga je Koum uvjerio kako je riječ o nečemu od ključnog značaja Zuckerberg je postao odlučan zagovornik i branitelj korištenja enkripcijske zaštite u WhatsAppu. 'Od tog trenutka pitanje enkripcije više nikad nije bilo preispitivano. WhatsApp je bio aplikacija za privatnu razmjenu poruka, a enkripcija je pomogla da poruke ljudi ostanu doista privatne. Zuckerberg je vjerovao u to', napisao je Marcus.

Niski udarac

U razgovoru za Forbes je spomenuto kako su Facebookovi direktori preispitivali i ispitivali načine kako tvrtkama ponuditi analitičke uvide u korisnike WhatsAppa u enkriptiranom okruženju.

Marcus je također optužio Actona za sporu implementaciju značajke koja bi tvrtkama omogućila slanje poruka korisnicima WhatsAppa, a koja bi pomogla pri monetizaciji aplikacije. Acton je u razgovoru rekao kako se nikad nije složio s Facebookovim planovima uvođenja ciljanog oglašavanja u WhatsApp.

No, Facebookov šef za blockchain najoštriju kritiku sačuvao je za kraj. 'Smatram kako je napadati ljude i tvrtku zahvaljujući kojima si milijarder, i koji su te pod svaku cijenu štitili i ugađali ti godinama - nisko na dosad neviđen način', naveo je Marcus, ustvrdivši ujedno kako ga nitko nije naveo na obranu Facebooka i Zuckerberga.

'Jednostavno sam to morao učiniti. I ovo je isključivo moj osobni stav', napisao je Marcus, a prenosi Verge.