SVE ZBOG FILMA

YouTube bio nedostupan nekoliko sati, mogući krivac je - Pakistan

17.10.2018 u 10:56

Bionic
Reading

Nije se dogodilo samo vama - YouTube je tijekom utorka bio nedostupan na mnogim lokacijama diljem svijeta. Čini se kako je problem nastao zbog blokade i nemara

Korisnici su podigli uzbunu nakon što je najpopularniji svjetski servis za internetski video odjednom počeo prikazivati poruke o pogreškama i prazne ikonice te postao na dulje vrijeme nedostupan.

Iz YouTubea su priopćili kako su zaprimili izvješća o problemima s njihovim glavnim servisom, kao i YouTubeom TV te YouTubeom Music, ispričali se zbog njih i naveli kako ih nastoje riješiti. I glavna izvršna direktorica YouTubea Susan Wojcicki se javno ispričala, ali nije ponudila više pojedinosti o tome što je bilo uzrok problemima.

pametne alternative

Što kad vam YouTube dosadi? Imamo pet prijedloga

Pogledaj galeriju

Kako piše ABC News, krivac je pakistanska vlada koja je pokušala blokirati pristup YouTubeu za korisnike na području te države.

Propust u Hong Kongu

U petak je pakistanska državna agencija za telekomunikacije naložila tvrtkama koje pružaju usluge pristupa internetu u toj državi, njih ukupno 70, blokadu pristupa YouTubeu zbog toga što prikazuje video zapise anti-islamističkog sadržaja.

Nije navedeno o kojim se sve točno materijalima radilo, ali dužnosnici te agencije naveli su kako se odnose na promotivni video za film kontroverznog nizozemskog političara Geerta Wildersa, koji je najavio kako planira objaviti film u kojem islam prikazuje kao fašističku religiju, sklonu poticanju nasilja protiv žena i homoseksualaca.

Do problema je došlo nakon što se Pakistan Telecom slučajno predstavio računalima diljem svijeta povezanim na internet kao najbrži put do YouTubea na svijetu. No umjesto do Googleovog servisa promet je preusmjeravan u slijepu ulicu.

Blokada se trebala odnositi samo na područje Pakistana, ali je zahvatila oko dvije trećine svjetske internetske populacije zbog toga što je hongkoška tvrtka Pacific Century CyberWorks - jedan od 20 najvećih svjetskih prijenosnika podataka - prihvatila to preusmjeravanje bez provjere i proslijedila ga drugim prijenosnicima.