ASTRONOMIJA

Voditelj NASA-e: Pripremite se na još jedan veliki udar asteroida

30.04.2019 u 10:12

Bionic
Reading

Administrator NASA-e Jim Bridenstine smatra da je došlo krajnje vrijeme da nešto poduzmemo po pitanju opasnosti koju udari asterida u predstavljaju Zemlji

Ako se bojite potencijalnog udara asterida u naš planet, NASA je tu da 'nalije ulja na vatru'. Početak nedavno održane Konferencije o planetarnoj obrani Međunarodne akademije astronautike zabilježio je NASA-in administrator Jim Bridenstine uvodnim govorom o kozmičkim opasnostima koje nam prijete.

'Moramo biti sigurni da svi shvate da se ovdje ne radi o Hollywoodu niti o filmovima' rekao je. 'Ovo je priča o obrani jedinog planeta za kojeg znamo da podržava život, a to je planet Zemlja'.

Bridenstine tvrdi da potencijalni udar ogromnog asteroida u Zemlju najčešće izazive podsmjeh, odnosno lažan osjećaj sigurnosti koji su stvorili brojni holivudski filomovi, no naglašava da na sreću (ili žalost) imamo dovoljno primjera destruktivne sile asteroida da se možemo zabrinuti i sukladno - napraviti nešto oko toga.

  • +5
Planet Zemlja Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Podsjetimo, 20 metara velik meteor eksplodirao je 2013. iznad grada Čeljabinska dok je letio brzinom od 18 kilometara u sekundi. Svemirsko tijelo eksplodiralo je oko 23 kilometra iznad površine te je i dalje uspjelo nanijeti štetu - navodno je oštećeno nekoliko tisuća zgrada, a 1500 ljudi završilo je u bolnici nakon što su im zbog detonacije doslovno eksplodirala prozorska stakla.

Asteroidi mogu biti jako opasni

'Ovakvi događaji nisu rijetki.' naglasio je Bridestine. Prema matematičkom modelu, udar ove vrste očekuje nas svakih 60 godina. U 20. stoljeću imali smo dva takva udara meteora: jedan u Tunguski, a drugi u Brazilu. Udar u Tunguski spalio je preko 2000 kvadratnih kilometara šume, no nije uzrokovao niti jednu ljudsku žrtvu.

NASA, kako stvari stoje, radi na rješenju - prati 90 posto asteroida većih od 140 metara - koji imaju dovoljno mase da razore manju državu. Usporedbe radi, meteori gube strahovito puno mase kada uđu u našu atmosferu - onaj koji je udario u Rusiji bio je oko 20 metara promjera, odnosno jednu sedminu veličine asteroida koje prati NASA. Spasu Zemlje vjerojatno će doprinjeti i Elon Musk i njegov SpaceX koji su od NASA-e dobili 69 milijuna dolara kako bi riješili problem udara asteroida. Njihov projekt DART (Double Asteroid Redirection Test) lansirat će raketu koja će udariti asteroid u blizini Zemlje kako bi ga pokušala skrenuti s putanje.

SpaceX oborio vlastiti rekord

Elon Musk nije mirovao: Pogledajte što je sve ove godine poslao u svemir

Pogledaj galeriju

Vrijeme za...paniku?

Na sreću, valja naglasiti da NASA zbilja ne zna što napraviti sa statistikama vezanima uz asteroide. Agencija je već hrpu puta potpuno promašila prognoze. Nadalje, NASA ne zna ni za jedan asteroid ili komet koji trenutno leti prema Zemlji, što znači da su šanse jakog udara relativno male. Uzmemo li sve u obzir, male su šanse da će nas išta pogoditi unutar idućih nekoliko stotina godina.

Većina priča o kraju civilizacije uzrokovane udarom asteroida su uglavnom mala upozorenja koja tisak i mediji vole koristiti da privuku pažnju čitatelja bez cjelovitog uvida u statistike s kojima su upoznati astronomi. Primjera radi, asteroid 1999 RQ36 završio je na stranicama tabloida i dnevnih novina kao najveća prijetnja Zemlji s kojom bi se trebali susresti 2182. NASA, u drugu ruku, tvrdi da je i dan danas prerano za donošenje bilo kakvih predviđanja vezanih uz orbitalnu putanju tog asteroida.

Drugim riječima, rekli bismo da smo prilično sigurni - bar za sad.