UMJETNOST I TEHNOLOGIJA

Pogledajte kako ljudska harfa svira Bruklinski most

ljudska harfa di mainstone

ljudska harfa di mainstone

Izvor: Screenshot / Autor: tportal

Mogu li zgrade i drugi objekti poslužiti kao glazbeni instrumenti? Mogu, mogu, a pritom stvaraju vrlo neobičnu glazbu. Uvjerite se sami

Di Mainstone, skupa sa svojim timom sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu, povezuje ljude odjevene u posebne kostime s arhitektonskim strukturama koje sadrže strune kako bi uhvatili vibracije zgrade i svirali na njima kao na harfi.

Mainstone je nadahnuo most Brooklyn u New Yorku. Zapitala se bi li bilo moguće uhvatiti vibracije koje proizvode pješaci, vozila i vjetar, a koje putuju kroz kabele. Budući da nisu čujne, trebala je pronaći način kako ih pretvoriti u nešto što možemo čuti.


Za prve prototipove iskoristila je povodce za pse. S vremenom je razvila uređaj sa senzorima koji mjere kretanje struna i podatke prenose bežično do računala sa softverom koje ih pretvara u zvuk.

U videu možete vidjeti ranu inačicu, korištenu prilikom proslave godišnjice mosta Brooklyn. Novu isprobavaju u londonskom Roundhouseu, kružnom zdanju koje je nekad služilo za popravak motora vlakova. Na stupove su postavili sićušne čekiće, nalik onima u glasoviru, kako bi uhvatili njihov zvuk.

Human harp plays Brooklyn Bridge

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!