hi-tech protetika

Uzgojili milimetarske robote s 3D otisnutim mišićima kojima upravlja leđna moždina štakora

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 29.04.2020 09:20
  • Objavljeno 29.04.2020 u 09:20
Umjesto dijelova kičme štakora znanstvenici bi ubuduće mogli eksperimentirati s laboratorijski uzgojenim ljudskim tkivima

Umjesto dijelova kičme štakora znanstvenici bi ubuduće mogli eksperimentirati s laboratorijski uzgojenim ljudskim tkivima

Izvor: EPA-EFE / Autor: Collin Kaufman, AHMAD YUSNI

Roboti napravljeni od kičme štakora mogli bi se koristiti za proučavanje bolesti kako napreduju kroz tkiva i s vremenom dovesti do biološke protetike

Collin Kaufman i suradnici sa Sveučilišta Illinois izradili su biološke robote koristeći 3D ispisane mišiće od stanica laboratorijskih miševa. No sami mišići ne mogu učiniti puno, treba nešto što će ih nadzirati i upravljati, javlja EurekAlert.

Umjesto da mišiće pričvrste na kakav električno pogonjeni upravljački sustav, istraživači su iskoristili dio kralježnice štakora koji kontrolira rad zadnjih nogu. Kad su kralježnicu pričvrstili na jedan mišić, ona je proširila neurone i kroz njih počela slati električne signale koji su stvorili mišićni odgovor.

Kralježnica i mišići bili su spojeni na sustav s dvije 'ruke', ispružene okomito na kralježnicu. Podraženi mišići savijali bi te ruke i usmjeravale ih jednu prema drugoj.

Robot izrađen u laboratoriju Sveučilišta u Illinoisu dugačak je jedva šest milimetara

Robot izrađen u laboratoriju Sveučilišta u Illinoisu dugačak je jedva šest milimetara

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Collin Kaufman

'Leđna moždina može prepoznati ove mišiće i raditi ono što čini u tijelu - stvarati ritmičke kontrakcije – i nakon što je izvan tijela bila duže od tjedan dana', objašnjava Kaufman. Kontrakcije se mogu kontrolirati dodavanjem ili uklanjanjem neurotransmitera iz sustava.

Ove spinalni neurone, koji čine periferni živčani sustav, izuzetno je teško proučiti na živim životinjama. Zbog toga je teško razumjeti bolesti koje ih pogađaju, poput amiotrofične lateralne skleroze (ALS), poznate i kao bolest motornih neurona. Sustavi poput ovoga mogli bi olakšati proučavanje napredovanja tih bolesti u stvarnom vremenu, uvjeren je Kaufman.

Ovaj je robot dugačak jedva šest milimetara i najveći je izazov kako ih povećati. Uspiju li znanstvenici u svom naumu, ti bi se roboti mogli koristiti u razne medicinske svrhe, piše New Scientist.

'Možda bi se nešto slično moglo koristiti u protetici', nada se Kaufman. No u tom bi se slučaju umjesto dijelova kičme štakora koristila u laboratoriju uzgojena ljudska tkiva. 'Nitko neće imati štakorske ruke!'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!