leteći objekti

Posjetitelji iz svemira ili...? Pentagon službeno objavio tri videosnimke susreta s NLO-om

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 28.04.2020 13:01
  • Objavljeno 28.04.2020 u 12:22
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Science Photo Library / Sciencephoto

Pentagon je nakon dugo čekanja službeno izdao tri kratka videa u kojima se mogu vidjeti 'nedefinirani zračni fenomeni' koje je, podsjetimo, prošle godine izbacila privatna kompanija

Pentagon je službeno objavio tri videa 'nepoznatih zračnih fenomena'. Videouradci prikazuju leteće objekte koji se kreću velikom brzinom dok ih zrakoplovi snimaju infracrvenom kamerom, a dva videa također sadrže glasove zatečenih pilota i tehničkog osoblja. Jedan od glasova, podsjetimo, komentira da bi se ovdje možda moglo raditi o nekoj vrsti drona, prenosi CNN.

Mornarica je potvrdila autentičnost videa snimljenih 2004. godine te ih je sada službeno izbacila kako bi 'raščistila bilo kakve pogrešne zaključke javnosti, poput sumnji u autentičnost snimki ili u sam broj snimki, kojih je, navodno, više od tri'.

'Nakon temeljitog osvrta ministarstvo je odlučilo autorizirati objavu neklasificiranih videa koja ne prikazuju nikakve povjerljive informacije o vojnim sustavima ili dosezima', rekla je glasnogovornica Pentagona Sue Gough te dodala da 'videa ne utječu na naknadno istraživanje nedefiniranih zračnih fenomena'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ABC News

Mornarica trenutno ima formalni pravilnik koji piloti mogu slijediti ako misle da su tijekom misije vidjeli NLO. Što se samih videa tiče, oni su prvi put u javnost dospjeli između prosinca 2017. i ožujka 2018., a izdao ih je Stars Academy of Arts & Sciences, privatna kompanija koja se bavi nedefiniranim zračnim fenomenima te čiji je suosnivač bivši član Blink-182-a Tom DeLonge.

Jedan od pilota je 2017. tijekom intervjua za CNN izjavio da se objekt kretao na način na koji on to nije mogao objasniti. 'Dok sam mu se približavao, on je naglo ubrzao prema jugu i nakon toga nestao u manje od dvije sekunde', tvrdi pilot Američke mornarice David Fravor. 'Dogodilo se odjednom, kao ping-pong loptica koja se odbije od zida - samo bi krenuo u drugom smjeru.'

Izvor: Društvene mreže / Autor: ABC News

Ovo nije prvi Pentagonov izlet u istraživanje letećih objekata. Istraživanje NLO-a dio je znanstveno temeljenog programa američke mornarice koji je osobno potaknuo senator Nevade Harry Reid. Program je bio započet 2007. te je završen 2012., tvrdi Pentagon. Razlog? Zaključili su da postoje važniji projekti od proučavanja letećih tanjura.

Unatoč zatvaranju projekta, Luis Elizondo, bivši voditelj tajnog programa, u razgovoru za CNN iz 2017. rekao je da 'postoji puno uvjerljivih dokaza da možda nismo sami'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ABC News

'Ove letjelice, nazovimo ih tako, demonstriraju karakteristike kojima američka vojska ne raspolaže, niti zna da ih ima itko drugi', komentirao je i nadodao da je dao ostavku u Ministarstvu obrane kako bi 'prosvjedovao protiv tajnovitosti programa i internog zaustavljanja njegovog financiranja'.

Reid je također u ponedjeljak tvitao da mu je 'drago' što je Pentagon napokon službeno objavio videa, no da cijela stvar i dalje samo 'grebe površinu istraživanja i dostupnih dokaza. SAD mora imati ozbiljan i znanstven pogled na ovu tematiku te sve potencijalne implikacije za nacionalnu sigurnost'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!