MISTERIJA RIJEŠENA

Uz pomoć amatera NASA pronašla nestalu indijsku svemirsku letjelicu

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 03.12.2019 14:42
  • Objavljeno 03.12.2019 u 14:42
Indijski lander Vikram trebao je u subotu meko prizemljiti na mjesečevom južnom polu

Indijski lander Vikram trebao je u subotu meko prizemljiti na mjesečevom južnom polu

Izvor: EPA-EFE / Autor: ISRO

Lander Vikram uspio je pronaći inženjer koji je pregledavao površinu Mjeseca u slobodno vrijeme

U američkoj svemirskoj agenciji NASA-i uspjeli su pronaći ostatke Vikrama, male svemirske letjelice koju je Indija pokušala spustiti na Mjesec u rujnu ove godine.

Vikram je bio dijelom indijske misije Chandrayaan-2, lansiranoj u srpnju ove godine. Da se njihova letjelica uspjela spustiti na Mjesec 7. rujna, Indija bi postala četvrtom državom na svijetu kojoj bi to pošlo za rukom.

ASTRONOMIJA

Spektakularni svemir: pogledajte prekrasne astro fotografije koje su obilježile ovaj tjedan

Pogledaj galeriju
4

Ali, na par kilometara iznad površine Vikram je skrenuo sa zacrtane putanje i nestao s radara. Iz Indijske svemirske agencije idućeg su dana objavili kako su pronašli nestali lander, no nikad nisu objavili snimke lokacije na koju se srušio, a koje je mogla snimiti prateća letjelica koja će u orbiti oko Mjeseca provesti još godine, obavljajući razna znanstvena istraživanja.

NASA-ina letjelica Lunar Reconnaissance Orbiter prošla je iznad planiranog mjesta za slijetanje, na visoravni u blizini južnog pola, nekoliko puta od rujna. Ali, prve analize slika nisu otkrile tragove udara kakve je ostavio izraelski lander Beresheet u travnju ove godine.

NASA-ini znanstvenici zaključili su kako bi indijska letjelica mogla biti skrivena negdje u sjeni. U potragu se uključio veliki broj ljudi. Među njima je bio i Shanmuga Subramanian, indijski računalni programer i inženjer.

Isprva je pregledavao slike Mjeseca nasumce. No, potom je u obzir uzeo zadnju poznatu brzinu kretanja i poziciju Vikrama.

Primijetio je bijelu točku na Mjesečevoj površini, udaljenu oko kilometar od mjesta gdje je Vikram trebao sletjeti. Točka nije bila vidljiva na ranije snimljenoj fotografiji pa se Subramanian zapitao je li lander možda ostao zatrpan u Mjesečevu tlu nakon udara.

Svoje je otkriće poslao u NASA-u gdje su, koristeći kameru na Lunar Reconnaissance Orbiteru, uspjeli potvrditi kako je doista riječ o Vikramu. Lander je udario u Mjesec kojih sedamsto metara jugoistočno od lokacije planirane za slijetanje.

Na mjestu udara vidljiv je bio i trag ostataka nakon udara. Te krhotine nisu bile puno veće od minimuma koje je kamera mogla zabilježiti, piše New York Times.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!