ASTRONOMIJA

Kozmički eksperiment: NASA planira upucati asteroid, a Europa će analizirati rezultate

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 03.12.2019 12:32
  • Objavljeno 03.12.2019 u 12:32
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESA

NASA bi, ako sve pođe po planu, uskoro mogla zabiti svemirsku letjelicu u Asteroid, a Europska će svemirska agencija biti zaslužena za analizu rezultata udara

Europa i SAD ujedinit će snage kako bi svijet spasili od apokaliptičnog udara asteroida, no prije nego što to učine trebat će obaviti nekoliko pokusa. Konkretno, dvije svemirske agencije (NASA i ESA) uskoro žele otkriti što mogu napraviti zabijanjem letjelice u binarni asteroid.

ESA je dobila dozvolu globalnih lidera za izgradnju misije Hera i to već do 2024., kada će Hera posjetiti dvostruki asteroid Didymos kako bi snimila njegov 'manji' dio neslužbeno nazvan 'Didymoon' nekoliko godina nakon što se u njega zabije NASA-in testni sustav za preusmjeravanje dvostrukih asteroida.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ESA

Znanstvenici se nadaju da će Didymoon postati prvi prirodni objekt u sunčevom sustavu čiju je orbitu modificirala ljudska tehnologija i do te mjere da je ta promjena vidljiva. Didymoon ima promjer 160 metara, otprilike je velik kao Velika piramida u Gizi, a kreće se u orbiti 780 metara od Didymosa.

Nasain DART lansirat će se putem rakete iz SpaceX-a, a u Didymoon će se zabiti do kraja 2022. Hera će nakon toga sakupiti slike i podatke od Didymosa kako bi ih poslala nazad prema Zemlji te će se nakon toga pokušati približiti asteroidu te sletjeti na njega.

Rezultati ovog istraživanja dat će nam do znanja koliko zapravo možemo zemaljskim letjelicama utjecati na orbite kozmičkih tijela, prenosi Cnet.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!