JEDAN TATA I DVIJE MAME

Uspjela sporna umjetna oplodnja s troje roditelja

25.10.2012 u 11:59

Bionic
Reading

Američki znanstvenici tvrde da su ispitivanja kontroverzne nove tehnike umjetne oplodnje koja uključuje troje odraslih pokazala uspjeh i kod životinja i kod ljudi

Prema rezultatima objavljenim u novom broju uglednog časopisa Nature iz dijelova stanica troje odraslih davatelja moguće je stvoriti zdrave zametke. Stručnjaci s Oregon Health & Sciences Universityja u laboratoriju su uspjeli uzgojiti ljudske zametke od kojih je nekoliko izgledalo potpuno zdravo. U ranijoj studiji majmuni kreirani istom tehnikom normalno su se razvijali i tri godine nakon porođaja.

Nova je metoda oplodnje razvijena kako bi se spriječile opasne mitohondrijske bolesti koje se prenose s majki na djecu. Znanstvenici su uvjereni da se korištenjem jajašaca dviju majki greške koje postoje u DNA mogu isključiti.

U ovoj tehnici koriste se uobičajene osnovne genetske informacije majke i oca, međutim, one se ubacuju u jajašca žena koja imaju potpuno zdrave mitohondrije. Mitohondriji su organele u citoplazmi jajašca koja je slična bjelanjku kokošjeg jajeta. Oni sadrže maleni dio našeg genetskog materijala koji određuje neka svojstva djeteta poput visine, boje očiju i kose. Genetski doprinos majke davateljice vrlo je malen – manji od jedan posto. On je samo način da se izbjegne prijenos bolesti koje su zapisane u mitohondrijima prave majke. Na svakih 5.000 djece jedno će naslijediti bolesti koje uzrokuje defektna mitohondrijska DNA poput sljepoće, demencije, epilepsije, gluhoće te bolesti srca i bubrega.

Postoje dvije metode stvaranja embrija iz stanica dvije majke i jednog oca. U jednoj se uzima jezgra jajašca majke i smješta se u jajašce zdrave davateljice iz kojeg je izvađena jezgra. Ovako stvoreno jajašce potom se oplođuje sjemenom oca. U drugoj se majčino jajašce prvo oplodi, a potom se presađuje u jajnu stanicu davateljice.

U novom istraživanju testirana je prva metoda. U studiji je sudjelovalo sedam žena koje su dala svoja jajašca. Znanstvenici su uspjeli zamijeniti mitohondrijsku DNA u 65 jajašaca. Razine uspješnosti oplodnje bile su iste kao i u 33 kontrolna jajašca koja nisu bila izložena manipulacijama, međutim, kod više od pola njih otkrivene su neke abnormalnosti. Normalno razvijena jajašca dostigla su kroz pet do šest dana fazu tzv. blastocista – stadij u kojem se embriji uobičajeno usađuju u majčinu maternicu. U ovoj fazi ljudski su embriji bili uništeni.

Voditelj istraživanja dr. Masahito Tachibana kaže da njihovi rezultati pokazuju da bi ova tehnika mogla funkcionirati. No još nije sigurno bi li se iz ovako stvorenih embrija razvila potpuno zdrava djeca.

U Velikoj Britaniji, u kojoj su prva testiranja provedena još 2008. u posljednje se vrijeme vode etičke i znanstvene rasprave o mogućnosti da se nove tehnike legaliziraju. Agencija Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) prošle je godine zatražila da se provedu dodatna istraživanja sigurnosti prije nego što se bolnicama izdaju dozvole za njihovu primjenu.