somatic

Upoznajte robota s umjetnom inteligencijom koji čisti zahode kako vi ne biste morali

18.08.2023 u 09:19

Bionic
Reading

Malo tko sanja o karijeri profesionalnog čistača zahoda, no i taj posao netko mora obaviti. Kako ga ne bi morali odrađivati ljudi, na snagu stupa autonomni robot pokretan umjetnom inteligencijom tvrtke Somatic

Njujorška tvrtka Somatic osmislila je istoimeno autonomno čudo koje će za 1000 dolara mjesečno poslovnim subjektima čistiti zahodske prostore i kupaonice. Pretvorimo li mjesečnu naknadu u cijenu radnog sata robota, ispada da je znatno jeftiniji od najjeftinijeg radnika. ‘Troši’ otprilike 5,68 američkih dolara po satu dok minimalna plaća u SAD-u iznosi 7,25 američkih dolara.

Somatic sam otvara i zatvara vrata, vozi se dizalom između katova te 'udara' po pisoarima, zahodskim školjkama, zidovima i podovima jakim dezinficijensom i vodenim sprejevima, da bi nakon toga svoj posao završio usisavanjem prostora u kojem se nalazi.

Somatic navodi da tvrtka šalje set senzora veličine kutije za cipele prije nego što robot stigne na lokaciju te ulazi i izlazi iz svih dizala i kupaonica kako bi mapirao prostor video i 3D podacima.

Zatim operater u Somaticu igra ‘najgoru videoigru na svijetu’ s VR slušalicama virtualno čisteći zahode, a vidi više-manje ono što će vidjeti robot. Nakon što robot dobije mjesto za rad i punjenje, s pristupom vodi i struji, spreman je početi čistiti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Somatic

Nije dizajniran tako da u potpunosti zamijeni osoblje, već samo obavlja rutinsku higijenu. Ako pronađe nešto neočekivano, poslat će fotografije e-poštom nadležnom domaru i otići na sljedeće područje.

Usluga je nedavno komercijalno pokrenuta i čini se da je sada dostupna, iako iz kompanije ne navode koliko je botova ukupno napravljeno i koliko ih je u službi.

Više detalja možete pronaći na službenim stranicama.