Search Generative Experience

Googleova umjetna inteligencija upravo je postala još bolja

16.08.2023 u 11:24

Bionic
Reading

Googleova verzija pretraživanja koju pokreće AI, nazvana Search Generative Experience, dobiva neke novitete u aplikaciji Google, a uskoro stižu i u Chrome

Google je svoj Search Generative Experience predstavio prije otprilike tri mjeseca i stalno radi na unapređenju alata. SGE će moći sažeti web stranice i također korisnicima pokazati definicije riječi koje im možda nisu poznate, naveli su iz Googlea u utorak na službenom blogu.

Novi 'SGE tijekom pregledavanja' može se omogućiti u tvrtkinom eksperimentalnom odjelu Search Labs, no usluga još uvijek nije dostupna korisnicima na našim područjima.

Koristit će se Googleovom umjetnom inteligencijom za generiranje popisa ključnih točaka s grafičkim oznakama iz informacija na stranici koju pregledavate. Značajka je dostupna u aplikaciji Google na Androidu i iOS-u, a iz kompanije kažu da će u narednim danima doći i u Chrome. Ističu da će ovo raditi na nekim web stranicama koje posjećujete kada kliknete gumb ‘generiraj’ na dnu Googleove aplikacije. Također ćete vidjeti popis pitanja na koja web stranica odgovara i moći ćete skočiti na dijelove s relevantnim informacijama.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Google

Nedavno su neki izdavači, uključujući The New York Times, obavijestili Google i druge servise kako se njihovi članci ne mogu indeksirati da bi se ‘hranila’ umjetna inteligencija. Neizvjesno je kako će točno značajka ‘SGE tijekom pregledavanja’ funkcionirati sa stranicama s vijestima poput Timesa, iako Googleov post na blogu napominje da neće dati ključne točke za sadržaj koji se nalazi iza paywallea.

Brz uspon generativne umjetne inteligencije je, prvi put nakon dugo vremena, stvorio konkurenciju Googleu u prostoru za prikupljanje informacija. Nakon lansiranja OpenAI-jevog ChatGPT-ja krajem prošle godine, Google se brzo proširio i promovirao AI među svojim proizvodima. Na konferenciji Google I/O-u ranije ove godine tvrtka je najavila Search Generative Experience, što integrira odgovore generirane umjetnom inteligencijom u rezultate, između ostalih značajki.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Google

Trenutačno Googleov SGE nije otvoren za sve i zahtijeva od ljudi da se prijave. Nema vremenskog okvira u kojem će ova verzija AI Searcha postati dostupna javnosti.

Ostale značajke koje dolaze u SGE uključuju integriranje definicija u rezultate generirane umjetnom inteligencijom. Naprimjer, ako tražite ‘koji je najčešći element u periodnom sustavu’, u rezultatu generiranom umjetnom inteligencijom možete prijeći mišem iznad riječi ‘proton’ i pojavit će se skočni prozor s definicijom.

SGE će također dati odgovore na pitanja o kodiranju i predložiti kod za uobičajene zadatke. On će također biti označen bojama, što će korisnicima olakšati prepoznavanje elemenata, stoji u objavi na Googleovom blogu.