KRATKI ISPAD

Snapchat je uspio zbuniti i preplašiti korisnike - umjetnom inteligencijom

17.08.2023 u 09:48

Bionic
Reading

Robot za brbljanje te društvene mreže, temeljen na umjetnoj inteligenciji, postavio je nesvakidašnju objavu na svom korisničkom profilu i potom prestao odgovarati na poruke

Korisnici Snapchata doživjeli su neugodno iznenađenje.

Robot za brbljanje te društvene mreže, temeljen na umjetnoj inteligenciji, postavio je nesvakidašnju objavu na svom korisničkom profilu i potom prestao odgovarati na poruke.

Značajka Snapchat My AI - koju pokreće ChatGPT - obično nudi preporuke, odgovara na pitanja i razgovara s korisnicima.

Ali, objavljivanje Storyja uživo (kratkog videa nečega što je izgledalo kao zid) za sve korisnike Snapchata bilo je novo. To je, naime, nešto što inače mogu samo ljudska bića, pa su se brojni korisnici zapitali o čemu se radi.

Ispostavilo se kako je bila riječ o - grešci. Kako su priopćili iz Snapa, My AI je imao privremeni prekid rada, što je sada riješeno.

Reakcija korisnika istaknula je strahove koje mnogi ljudi imaju o potencijalnim rizicima umjetne inteligencije.

Od lansiranja u travnju, My AI se suočio s protivljenjem ne samo roditelja, već i pojedinih korisnika Snapchata zabrinutih radi zaštite privatnosti, 'jezivih' razgovora i nemogućnosti uklanjanja značajke iz njihovog feeda za chat osim ako ne plate pretplatu.

Za razliku od drugih alata temeljenih na umjetnoj inteligenciji, My AI je moguće koristiti za prilagodbu imena chatbota, dizajniranje prilagođenog Bitmoji avatara za njega i razgovore s prijateljima.

Zbog toga se razgovor sa Snapchatovim chatbotom može činiti manje transakcijskim nego posjet web stranici ChatGPT-ja. Također može biti manje jasno kako razgovarate s računalom, piše CNN.

Snapchat je bio među prvima koji su prigrlili ChatGPT kad je OpenAI otvorio pristup tom alatu.