STIGLE UPUTE

Associated Press objavio kako novinari trebaju koristiti umjetnu inteligenciju

17.08.2023 u 10:19

Bionic
Reading

Objavljene smjernice mogle biti utjecajne u raspravi o tome kako koristiti umjetnu inteligenciju u medijima

Agencija Associated Press (AP) objavila je smjernice o generativnoj umjetnoj inteligenciji za svoje novinare.

Kako je u objavi na službenom blogu navela potpredsjednica AP-a za standarde i inkluziju Amanda Barrett, ta agencija ne vidi umjetnu inteligenciju kao zamjenu za novinare ni na koji način. Smjernice bi trebale pomoći novinarima i urednicima u korištenju umjetne inteligencije.

Novinari za AP mogu eksperimentirati s ChatGPT-om, ali se od njih traži da budu oprezni i ne koriste alat za stvaranje sadržaja za objavljivanje.

Svaki rezultat generativne platforme za umjetnu inteligenciju treba biti tretiran kao 'neprovjereni izvorni materijal', s kojim treba postupati u skladu s odgovarajućim postojećim standardima AP-a.

U toj agenciji neće dozvoliti umjetnoj inteligenciji da mijenja fotografije, video zapise ili audio zapise, a neće niti koristiti slike generirane umjetnom inteligencijom, osim ako to nije predmet vijesti. U tom slučaju, slike i ilustracije nosit će odgovarajuću oznaku u opisu.

Standard za mnoge?

Autori ne smiju stavljati povjerljive informacije u alate umjetne inteligencije i trebali bi provjeriti jesu li drugi izvori koje koriste bez sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom.

Od osoblja AP-a traži se izbjegavanje slučajnog korištenja sadržaja stvorenog uz pomoć umjetne inteligencije za širenje dezinformacija, kao i provjera istinitosti sadržaja kojeg koriste.

Novinari pomno prate AP-ove poteze oko standarda, jer većina industrije vijesti koristi ili barem modificira AP Stylebook za pisanje članaka. Stoga bi njegove smjernice mogle biti utjecajne u raspravi o tome kako koristiti umjetnu inteligenciju u medijima.

AP je također potpisao ugovor s tvrtkom OpenAI o korištenju njegovih vijesti za treniranje modela generativne umjetne inteligencije. Uz to koriste i automatizirane alate za izradu brzih zapisa o financijskim izvješćima i nižim sportskim ligama.

Potpisali su i otvoreno pismo u kojem se poziva na transparentnost podataka za obuku modela generativne umjetne inteligencije.

New York Times nedavno je ograničio upotrebu svojih podataka za obuku tih modela i povukao se iz koalicije koja o podacima za obuku pregovara s tvrtkama koje se bave razvojem umjetne inteligencije, piše Verge.