CES 2024.

Upoznajte Rabbit R1 – spravicu pokretanu AI-jem koja koristi aplikacije umjesto vas

12.01.2024 u 15:15

Bionic
Reading

Neobičan minijaturni uređaj koristi mali ekran i sučelje pogonjeno AI-jem kako bi korisniku olakšao digitalnu svakodnevicu, a krasi ga vrlo elegantan dizajn

Tijekom ovogodišnjeg CES-a, AI startup Rabbit iz Santa Monice predstavio je R1, nosivi uređaj pokretan umjetnom inteligencijom i opremljen zaslonom osjetljivim na dodir koji radi poput voki-tokija s ugrađenom kamerom.

Glavna premisa je da R1 radi ono što svaka aplikacija može učiniti - samo bez potrebe za pametnim telefonom. Želite li organizirati let? Gotovo. Planirate naručiti ručak ili večeru? Nema problema. Trebate rezervirati taksi? Zašto ne?

Sve što korisnik treba učiniti je pritisnuti gumb na bočnoj strani AI uređaja, razgovarati s voki-tokijem veličine kreditne kartice o svom zahtjevu i pričekati da stroj obavi sve. R1, ukratko, želi stvoriti internetsko iskustvo bez aplikacija tako što sve što ona izvodi spakira u jedan prijenosni uređaj sa zaslonom osjetljivim na dodir.

Umjetna inteligencija i novi operativni sustav

Rabbitov R1 pokreću njegov interni OS, nazvan rabbit OS, i takozvani Large Action Model ili LAM, sustav osmišljen kako bi AI vidio i izvodio aplikacije na isti način na koji to rade ljudi - poput biranja artikala i dovršavanja kupnje.

Zbog ovog LAM-a Rabbitov R1 uklanja potrebu za preuzimanjem i korištenjem više aplikacija jer on i OS sami upravljaju njihovom funkcionalnošću, poput osobnog asistenta koji obavlja poslove. Rabbit kaže da zbog njegova OS-a i LAM-a, voki-toki s umjetnom inteligencijom može razumjeti i obavljati složenije zadatke od pukog paljenja i gašenja svjetla, puštanja glazbe i davanja ažuriranih informacija o vremenu do ispunjavanja raznih formulara ili donošenja zaključaka zavisno o korisnikovoj okolini.

Jednostavan dizajn koji vreba na eru smartfona

Rabbitov R1 i njegova umjetna inteligencija neće raditi bez dizajna orijentiranog prema jednostavnom korisničkom iskustvu. Iza dizajna se nalazi tvrtka Teenage Engineering, čiji se portfelj kreće od sintesajzera do audio uređaja, a za R1 inspirirala ih je retro era Tamagotchija.

Njegova blještavo narančasta forma zaobljenih rubova privlači pažnju na skladan zaslon osjetljiv na dodir od 2,88 inča. R1 teži 115 grama, a opremljen je tipkom pritisni-za-razgovor i kotačićem boje kućišta koji se koristi za navigaciju kroz opcije.

Na desnoj strani AI uređaja, odmah iznad kotačića, nalazi se kamera nazvana Rabbit Eye ili 'zečje oko'. Ona koristi značajku nezavisne rotacije i okretanja u 360 stupnjeva kako bi snimila i dokumentirala svoj okoliš. Zbog ove značajke korisnik može primati poslovne videopozive koristeći R1 i zatražiti od njega da ga skenira i prati pomoću fizičkih objekata u okolini.

Još jedna zgodna primjena je preostala hrana u korisnikovom hladnjaku. Uređaj samo treba podići, usmjeriti prema hladnjaku i odmah će se izlistati recepti s ostacima obroka i dostupnim sastojcima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Rabbit

Tko jamči privatnost na uređaju R1?

Rabbit želi istaknuti da je R1 samostalni ručni uređaj kojem ne treba pametni telefon da bi funkcionirao. Ima opcije WiFi i mobilne veze putem SIM kartice. Unutar kućišta nalaze se procesor MediaTek Helio P35 od 2,3 GHz, 4 GB memorije, 128 GB prostora za pohranu te priključak USB-C. Što se baterije tiče, Rabbit tvrdi da ona može trajati cijeli dan.

Onima koji su zabrinuti za svoju privatnost Rabbit kaže da imaju mogućnost brisanja pohranjenih podataka u bilo kojem trenutku te da će također biti obaviješteni i imati kontrolu nad time koje se vrste radnji delegiraju u sustav. Startup ih također uvjerava da hardver R1 nema uvijek aktivan način slušanja, da njegov mikrofon neće snimati ako se ne pritisne gumb sa strane te da je zadana pozicija njegove rotirajuće kamere ona s blokiranom lećom.

Ako vam sve ovo zvuči zanimljivo, recimo da ćete morati pričekati na svoj uređaj. Rabbit je otvorio stranicu za pretprodaju s naglaskom da je prva isporuka od 10.000 jedinica po cijeni od 199 dolara rasprodana dok za drugu traju rezervacije. Isporuke za SAD počinju krajem ožujka, a ostatak svijeta svoje će uređaje dobiti 'kasnije u 2024.'.

Nova era digitalnih asistenata

Svjedočimo eri novog hardvera pokretanog umjetnom inteligencijom te je sve prisutniji na tržištu, ali prečesto sve što ti gadgeti rade odnosi se na povezivanje s chatbotom. Za razliku od njih, Rabbit je više poput superaplikacije - jedinstvenog sučelja preko kojeg možete učiniti gotovo sve.

Ono što bi ChatGPT mogao biti za web pretraživanje, Rabbit OS mogao bi biti za trgovinu aplikacijama. Naravno, taj san ima tisuću komplikacija i upozorenja, ali je i dalje - zanimljiv.