lunarne misije

Šef Roskosmosa: 'Počela je utrka za istraživanje resursa na Mjesecu'

21.08.2023 u 19:17

Bionic
Reading

Utrka za istraživanje i razvoj Mjesečevih resursa je počela i Rusija mora ostati akter unatoč neuspjehu svoje prve lunarne misije u 47 godina, rekao je u ponedjeljak čelnik ruske svemirske agencije Roskosmos.

Ruska svemirska letjelica Luna-25 otela se kontroli i srušila na Mjesec u subotu nakon problema s pripremom za orbitu prije slijetanja, što ukazuje na slabljenje nekad moćnog svemirskog programa.

Šef Roskosmosa Jurij Borisov, koji je izgledao potišteno tijekom intervjua za državnu TV postaju Rusija 24, rekao je da je u vitalnom nacionalnom interesu Rusije da ostane posvećena istraživanju Mjeseca.

"Ovdje se ne radi samo o prestižu zemlje i postizanju nekih geopolitičkih ciljeva. Ovdje se radi o osiguravanju obrambenih sposobnosti i ostvarenju tehnološkog suvereniteta", rekao je Borisov u svom prvom javnom nastupu nakon neuspjeha misije.

"Danas ima i praktičnu vrijednost jer je, naravno, počela utrka za razvojem prirodnih resursa Mjeseca, a u budućnosti će Mjesec postati platforma za istraživanje dubokog svemira - idealna platforma", dodao je.

Rusija je rekla da će pokrenuti druge lunarne misije i zatim istražiti mogućnost zajedničke rusko-kineske misije s posadom, pa čak i lunarne baze.

NASA je progovorila o "lunarnoj zlatnoj groznici" i istražila potencijal rudarenja na Mjesecu.