PUT U ORBITU

Objavljene brojke: Ulaganja u infrastrukturu u svemiru snažno porasla u 2021. - riječ je o milijardama

20.01.2022 u 11:27

Bionic
Reading

Kompanije koje grade i lansiraju satelite privukle su u 2021. godini rekordnih 14,5 milijardi dolara ulaganja, gotovo upola više nego u godini ranije, izvijestila je investicijska tvrtka Space Capital

Samo u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca ulaganja u infrastrukturu u svemiru dosegnula su čak 4,3 milijarde dolara, također najviše u povijesti razvoja takvih projekata, pokazuje godišnje izvješće tvrtke specijalizirane za ulaganja u svemirske tehnologije, objavljeno u srijedu.

Oprema i softver za povezivanje satelita i obradu njihovih podataka privukli su u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju 9,8 milijardi dolara ulaganja, a specijalni softver za korištenje tih podataka 600 milijuna.

Veliki investicijski ciklusi na kraju 2021. uključuju 1,4 milijarde dolara ulaganja u Sierra Space, te 337 milijuna uloženih u SpaceX i 250 milijuna koje je privukao Planer Labs.

'U budućnosti vidimo ogromne mogućnosti za poticanje masovnih ulaganja u postojeću infrastrukturu, uz paralelnu potragu za novim pristupima izgradnji i upravljanju svemirskom imovinom', rekao je izvršni partner Space Capitala Chad Anderson.