BEZ FILTERA

Elon Musk nas je cijelu godinu zabavljao tvitovima. Evo osam najbizarnijih

31.12.2021 u 11:28

Bionic
Reading

Šef Tesle i SpaceX-a često koristi Twitter, ponekad i bez puno razmišljanja. Donosimo pregled njegovih tvitova koji su digli puno prašine u 2021. godini

Možda to niste znali, ali proizvođač električnih automobila Tesla nema odjel za odnose s javnošću. Tim se poslom bavi njen glavni izvršni direktor, Elon Musk, koji u te svrhe uglavnom koristi Twitter.

Osim za Teslu, Musk putem Twittera komunicira s javnošću i za SpaceX te druge tvrtke u njegovom vlasništvu.

Od 2009. godine tvitnuo je više od 16 tisuća puta i prikupio više od 68 milijuna pratitelja. Većina njegovih tvitova ne odskaču od većine drugih koje se može naći u tvitosferi.

Neki su smiješni, a ima ih i prilično neobičnih. Evo pregleda osam najbizarnijih Muskovih tvitova iz 2021. godine.

1) Zagovornik slobode govora?

Musk je u veljači podignuo dosta prašine kad je tvitnuo 'Legalizirajte komediju' bez ikakvog konteksta.

Što je htio reći? Je li se usprotivio kulturi otkazivanja na koju su se brojni komičari žalili? Ili je kritizirao Twitter zbog brisanja korisničkog računa Donalda Trumpa? Ili nešto treće? To je misterija i dan-danas.

2) Rusiji, s ljubavlju

Putem Twittera Musk je pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina na razgovor u aplikaciji Clubhouse i dodao, na ruskom, kako bi bila velika čast razgovarati s njim. Pritom nije naznačio o čemu bi htio razgovarati s Putinom, što je potaklo rasprave i nagađanja.

Službeni Kremlj je u odgovoru naznačio kako je riječ o 'nedvojbeno vrlo zanimljivoj ponudi'. Na žalost, Musk im nikad nije odgovorio, na što su mu iz Moskve poručili kako se "o ovome nema više što reći, čini se".

3) Bešćutan

U veljači, kad se bližila prva godišnjica pandemije, Musk je objavio tvit u kojem se - barem se tako čini - ruga ljudima koji su u bolnicama. Zbog toga je pobrao brojne kritike.

4) Nepoćudno sveučilište?

Krajem listopada predložio je osnivanje sveučilišta Texas Institute of Technology and Science. Problem se pojavio zbog kratice tog naziva, što je mnoge potaklo na prozivanje Muska zbog nezrelosti i seksizma.

No, nije se dao omesti. Nastavio je zagovarati tu ideju, predloživši kako bi školarinu bilo moguće platiti u kriptovaluti dogecoin, a vlasnici pasa bi imali popust.

5) Porculansko prijestolje

Iako ga to nitko nije pitao, Musk je otkrio gdje nastaje barem pola njegovih tvitova. Da, na zahodu.

Fizičar Neil deGrasse Tyson nije bio oduševljen tim otkrićem. 'To je više od osam tisuća tvitova u 12,5 godina. Znači, na WC-u si dva puta dnevno. Jesi li doista to htio poručiti ljudima?', naveo je u odgovoru.

6) Zbogom, Marsu! Zdravo, Kim Kardashian!

Musk je u više navrata rekao kako očekuje da će na čelu Tesle provesti barem nekoliko godina. Stoga je mnoge začudila objava kako će dati otkaz na svim svojim poslovima i postati influencer u punom radnom vremenu. Očekivano, nije ponudio nikakvo objašnjenje.

7) Traženje nevolja

U Tesli su izradili zviždaljku Cyberwhistle, nadahnutu kamionom Cybertruck i dostupnu u ograničenom izdanju. Kako bi ju promovirao, Musk je objavio tvit koji se može protumačiti kao poziv na otkrivanje neugodnih pojedinosti o poslovanju Tesle. I to u trenutku kad je savezni sud države Kalifornije toj tvrtki naložio isplatu blizu 137 milijuna američkih dolara odštete.

8) Rasprodaja

Na kraju, ali nikako i najmanje važan, tu je famozni tvit s anketom kojim je tvitosferu pitao treba li prodati deset posto svojeg udjela u Tesli kako bi platio poreze.

  • +6
Mlađi Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Peter Brooker / Shutterstock Editorial / Profimedia

Očekivano, cijena dionice je pala, a s njom i vrijednost te tvrtke. Muska nije bilo briga - dobro se zabavio, piše Make Use Of.