VIRTUALNA VALUTA

U Farmvilleu možete plaćati bitkoinima

07.01.2014 u 11:33

Bionic
Reading

Zynga, tvrtka koja stoji iza popularnih online igara poput Farmvillea, počela je prihvaćati bitkoine kao oblik plaćanja za virtualna dobra u nizu svojih naslova

Osim drugog izdanja već spomenutog Farmvillea, tu su još CastleVille, ChefVille, CoasterVille, Hidden Chronicles, Hidden Shadows i CityVille. Time je Zynga postala prva veća kompanija koja se bavi igrama, a koja će prihvaćati kontroverznu virtualnu valutu.

Vijest o tome, piše Tech Crunch, objavili su najprije na Redditu, pojasnivši kako je u pitanju test u suradnji s BitPayom, startupom čiji je cilj postati PayPalom svijeta bitkoina. Uspjeh testiranja bit će procijenjen, između ostalog, ovisno o povratnim informacijama korisnika.

Bitkoin kao sredstvo plaćanja nije previše zaživio u igrama iako je zabilježio ponešto uspjeha u svijetu online kocke. Njegova prednost u odnosu na postojeće valute, poput američkog dolara, i platforme za plaćanje je to što su njegovi transakcijski troškovi niži.

Suradnja s BitPayom dobra je vijest za BitPay koji je u prosincu objavio da je obradio sto milijuna dolara (oko 600 milijuna kuna) u transakcijama prošle godine, mahom putem partnerstava s trgovcima elektronikom, plemenitim metalima i drugim proizvodima s niskom maržom, a koji koriste bitkon za povećanje profitabilnosti.

Isto bi moglo biti korisno i Zyngi koja traži načine na koje povećati promet i prihode. No pitanje je hoće li prihvaćanje bitkoina biti korisno u tom smislu. Naime velik broj korisnika igra Zyngine igre na uređajima pogonjenima iOS-om, a Apple dosad nije pokazao sklonost podržati digitalnu valutu.