sporno preuzimanje

Twitter tužio Muska: Nakon što je organizirao javni spektakl, sad misli da može uništiti tvrtku i otići

13.07.2022 u 07:03

Bionic
Reading

Tehno milijarder Elon Musk odbija kupiti Twitter nakon što je prije par mjeseci to ponudio učiniti po cijeni od 44 milijarde dolara. Sporni su navodni lažni računi, no u kompaniji, koja je podigla tužbu, misle drugačije

Twitter je tužio najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska kako bi ga prisilio da dovrši svoju kupnju ove kompanije po cijeni od 54,2 dolara po dionici.

Potvrdio je to predsjednik odbora Bret Taylor navodeći kako je tužba podignuta da bi se Musk držao svojih ugovornih obaveza.

Twitter ne štedi riječi u tužbi, nudeći žestoku kritiku Muska i pregled kaosa koji je posijao kroz sada već višemjesečnu sagu, piše TechCrunch.

'U travnju 2022. Elon Musk sklopio je obvezujući ugovor o spajanju s Twitterom, obećavši da će dati sve od sebe kako bi se posao sklopio. Sada, manje od tri mjeseca kasnije, Musk odbija ispuniti svoje obveze prema Twitteru i njegovim dioničarima jer ugovor koji je potpisao više ne služi njegovim osobnim interesima.

Nakon što je organizirao javni spektakl kako bi uključio Twitter u igru, te nakon što je predložio i zatim potpisao sporazum o spajanju koji je pogodan za prodavače, Musk očito vjeruje da on - za razliku od svake druge strane podložne ugovornom pravu Delawarea - može slobodno promijeniti svoje mišljenje, uništiti tvrtku, poremetiti njegovo poslovanje, uništiti dioničarsku vrijednost i otići.

Ovo odbacivanje slijedi nakon dugog popisa materijalnih kršenja ugovora od strane Muska koji su bacili mrlju na Twitter i njegovo poslovanje. Twitter pokreće ovu akciju kako bi spriječio Muska od daljnjih kršenja, kako bi prisilio Muska da ispuni svoje zakonske obveze i kako bi prisilio izvršenje spajanja nakon zadovoljenja nekoliko neispunjenih uvjeta', stoji u tužbi.

U tužbi, Twitter ističe očitu kontradikciju između Muskovih ranih zavjeta da će osloboditi Twitter lažnih računa i njegovog kasnijeg hinjenog iznenađenja da platforma ima problem s istima:

'Muskova izlazna strategija je model licemjerja. Jedan od glavnih razloga koje je Musk naveo 31. ožujka 2022. da želi kupiti Twitter bio je da ga se riješi 'kripto spama' koji je smatrao 'velikom štetom'. Musk je rekao da tvrtku mora učiniti privatnom jer bi, prema njemu, čišćenje inače bilo komercijalno nepraktično.

U svom priopćenju za javnost kojim je najavio dogovor 25. travnja 2022., Musk je oštro pozvao da se 'pobijede spam botovi'. Ali kada je tržište palo i ugovor s fiksnom cijenom postao manje privlačan, Musk je promijenio svoj narativ, iznenada zahtijevajući 'potvrdu' da spam nije ozbiljan problem na Twitterovoj platformi, i tvrdeći da postoji goruća potreba za provođenjem verifikacije od koje se izričito odrekao'.

Prošli tjedan Musk je ustvrdio da je Twitter prekršio uvjete dogovora jer nije uspio dokazati da broj lažnih računa na platformi odgovara dugogodišnjim procjenama Twittera. Musk je počeo dizati veliku buku oko tog pitanja još u svibnju, nakon što je već pristao kupiti društvenu mrežu za 44 milijarde dolara.