INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO

Elon Musk bi se zbog X-a mogao naći u pravnim problemima: Evo o čemu se radi

25.07.2023 u 12:45

Bionic
Reading

Samo u Sjedinjenim Državama postoji blizu 900 aktivnih registracija zaštitnih znakova koje već pokrivaju slovo X u širokom rasponu industrija

Odluka milijardera Elona Muska o promjeni imena Twitter u X mogla bi donijeti pravne komplikacije.

Više tvrtki, među kojima su Meta Platforms i Microsoft, već imaju prava intelektualnog vlasništva na to slovo.

X se toliko široko koristi i citira u zaštitnim znakovima da je kandidat za pravne izazove - a tvrtka ranije poznata kao Twitter mogla bi se suočiti s problemima braneći svoj brend X u budućnosti.

Samo u Sjedinjenim Državama postoji blizu 900 aktivnih registracija zaštitnih znakova koje već pokrivaju slovo X u širokom rasponu industrija.

Vlasnici zaštitnih znakova - koji štite stvari kao što su nazivi robnih marki, logotipi i slogani koji identificiraju izvore robe - mogu tvrditi da je došlo do povrede intelektualnog vlasništva ako bi druga robna marka izazvala zabunu potrošača.

Moguće kazne su u rasponu od novčane odštete do blokiranja korištenja.

Microsoft od 2003. posjeduje zaštitni znak X koji se odnosi na komunikaciju o njegovom sustavu videoigara Xbox.

Meta Platforms - čija je platforma Threads novi rival Twitteru - posjeduje savezni zaštitni znak registriran 2019., koji pokriva plavo-bijelo slovo X za polja, uključujući softver i društvene medije.

Procjenjuje se da te tvrtke vjerojatno neće tužiti Twitter, osim ako ne ocijene kako će X zadirati u vrijednost robne marke koju su izgradili, piše Reuters.

Meta se i sama našla suočena s izazovima vezanim uz intelektualno vlasništvo kada je promijenila ime.

Između ostalog, tužile su je investicijska tvrtka Metacapital i tvrtka za virtualnu stvarnost MetaX, a nagodila se s jednom tvrtkom zbog svog novog logotipa u obliku beskonačnog simbola.