EKSCENTRIČNI PODUZETNIK

Muskov Twitter postao je 'X', a mi smo se prisjetili njegova sličnog projekta iz 1999.

25.07.2023 u 09:16

Bionic
Reading

Usprkos činjenici da se radi o jednom od najprepoznatljivijih brendova današnjeg online svijeta, milijarder Elon Musk bio je uporan u svom naumu i popularna ‘ptičica’ zauvijek je otišla u povijest, stigao je X. No ako ste to možda zaboravili, postojeći X nije prvi put da je Musk odlučio nešto nazvati jednim jedinim slovom

Sedamnaest godina stara društvena mreža Twitter više ne postoji, iz njenog jajeta izlegao se X. Rebrendiranje ove popularne društvene mreže Musk je u svojoj objavi na sada X-u najavio još 22. srpnja, kada je napisao da ćemo se ‘uskoro oprostiti od brenda Twitter i, postupno, od svih ptica’.

Svi koji su upoznati s likom i djelom Muska znaju da ovo nije njegov prvi pokušaj brendiranja slova X kao respektabilne i poznate kompanije. Njegova fascinacija ovim slovom seže u davnu 1999. te je uspio ugurati X i u naziv svoje kompanije koja se bavi putovanjima u svemir, SpaceX, a to slovo mu je poslužilo i za naziv djeteta koje ima s glazbenicom Grimes. Dijete im se zove X Æ A-XII, s tim da je X njegovo prvo ime.

Vratimo se na trenutak u 1999. godinu i Muskovu kompaniju X.com. Ta je tvrtka bila dio njegova plana da revolucionira financijske sustave i uvede novi način bankarstva 21. stoljeća, no plan mu nije uspio onako kako se nadao.

Svojim projektom Musk je u bankarski sustav pokušao progurati ideje koje su izbjegavale tradicionalne financijske institucije, a već godinu od osnivanja kompanija X.com spojila se s tada najvećim konkurentom, tvrtkom Confinity, koja je u posao donijela svoj dio poslovanja, pojednostavljeni sustav naplate.

Najbolje da vam mlađahni Musk pojasni svoj plan s tvrtkom X.

Izvor: Društvene mreže / Autor: TOMMYNATION

Sinergijom je nastala kompanija PayPal i zauvijek je promijenila način na koji plaćamo i šaljemo novac online te natjerala i financijske divove da se značajnije bace u svijet online tehnologija. Kako bilo, Musk je u PayPalu inzistirao da projekt zadrži naziv X, no to se nije svidjelo ostalim članovima odbora kompanije. Štoviše, nisu im se svidjele i neke poslovne ideje koje je pokušao progurati i uslijedila je njegova smjena.

Dok je tijekom 2000. godine bio na medenom mjesecu sa svojom tadašnjom životnom suputnicom, kanadskom glumicom Jennifer Justine Wilson, Musk je smijenjen s mjesta izvršnog direktora kompanije. Dvije godine kasnije, u listopadu 2002. godine, PayPal je u tada izdašnoj akviziciji vrijednoj 1,5 milijardi dolara prešao u vlasništvo još jednog online diva, eBaya.

  • +11
Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Apaydin Alain/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Otkako je u listopadu 2022. godine kupio Twitter za vrtoglave 44 milijarde dolara, Musk se doslovno igra s ovom društvenom mrežom te izaziva bijes kako korisnika, tako i sadašnjih i bivših zaposlenika kompanije. Štoviše, uspio je i otjerati oglašivače s Twittera, a što mu sigurno nije bilo u planu.

Hoće li se promjenom naziva u X nešto promijeniti po ovom pitanju, teško, a teško je i odgovoriti koji je Muskov cilj rebrendiranja.

Dio Muskova razloga za kupnju Twittera bio je potencijal kompanije da postane ‘super aplikacija’, odnosno tvrtka koja bi spojila nekoliko online usluga u jednu. Baš kao što je to na kineskom tlu uspjela izuzetno popularna kineska aplikacija WeChat, koja je ujedno platforma za razmjenu trenutnih poruka, društveni medij i aplikacija za mobilno plaćanje, donosi SlashGear.