TEHNO TURIZAM

Turistička kompanija organizirat će putovanja u orbitu uz pomoć - divovskog balona

19.06.2020 u 15:20

Bionic
Reading

Tvrtka Space Perspective planira organizirati letove balonom koji će turiste odvesti do stratosfere i pružiti im jedinstven prizor na naš planet

Ako sve krene po planu, svemirski turisti mogli bi uskoro dobiti još jednu stvar koja će ih oduševiti. Nova kompanija Space Perspecive bogatu će klijentelu (i uređaje za znanstvena istraživanja) moći prevesti u stratosferu pomoći Spaceship Nepturea, zatvorene svemirske kapsule spojene na divovski balon koja bi prvi pokusni let trebalo imati početkom iduće godine.

'Posvećeni smo fundamentalnoj izmjeni načina na koji ljudi mogu pristupiti svemiru - htjeli oni vršiti istraživanja ili povezati se s našim planetom' rekla je Jane Poynter, osnivačica i jedna od dvoje izvršnih direktora Space Perspectivea. 'Danas je važnije nego ikad vidjeti Zemlju kao planet, svemirski brod za svo čovječanstvo i konačno - našu globalnu biosferu'.

Futuristička letjelica

Kapsula Spaceship Neptune može ugostiti pilota i osam putnika uz zdravu dozu nepotrebnog luksuza. Letjelica će imati posebna sjedala, veliki šank s pićima i ogromne prozore koji pružaju impresivni pogled na Zemlju.

Kapsula će se lansirati sa starog poligona za spuštanje shuttlea smještenog u KSC-u (Kennedy Space Center) u Floridi. Spaceship Neptune će uzletjeti i odlebdjeti prema Atlanskom oceanu tijekom zime ili prema Meksičkom zaljevu tijekom ljeta - zavisno o smijeru vjetra tijekom spomenutih godišnjih doba.

Letjelica će provesti oko dva sata u letu sve dok ne dođe do visine od oko 30.000 metara dok ju uzdiže balon punjen vodikom koji je visok 198 metara. Zašto ne helij? Zato jer je, prema autorima projekta, vrlo težak za nabavku. Nakon što dosegne najveću visinu, Spacechip Neptune će tamo provesti oko dva sata te se potom dva sata spuštati, zaokruživši cijelo putovanje na šest sati.

Cijena leta? Prava sitnica

Space Perspective još nije siguran oko konačne cijene ovog putovanja, no nalaže da bi startni iznos potreban za jednu kartu kotirao oko 125.000 dolara. Riječ je, podsjetimo, o polovici cijene leta u komercijalnoj letjelici iz Virgin Galactica. Još jedna dobra vijest leži i u pristupačnosti leta kojeg će u određenim slučajevima sufinancirati Citizen Astronaut Program koji će plaćati letove 'svemirskim ambasadorima' koji će promovirati projekt nakon što se vrate na Zemlju.

Konačno, kompanija također surađuje s NASA-om te je potpisala Space Act Agreement pomoću kojeg joj je omogućeno korištenje KSC-a, kao i mogućnost praćenja vremenskih prilika poput brzine vjetra.